Bland bildbevisen, som användes i åtalet mot stöldligan, syns hur en man stjäl en väska från en kvinnas kundvagn inne på en mataffär Foto: Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så kom polisen släktligan på spåren

Publicerad

De har rest in och ut ur Sverige minst sju gånger på ett år och misstänkts för över 50 väsk- och plånboksstölder över hela Sverige. Nu döms tre ligamedlemmar efter att polisen i Halland följt spår som ledde till en släktliga i Tjeckien och Slovakien.

Brottsoffren – oftast äldre kvinnor – vänder sig under ett ögonblick om för att plocka upp en köttbit ur charken eller ett mjölkpaket ur kyldisken. Under tiden blir de av med handväska och plånbok.

Övervakningsfilmerna från köpcentrum och matvaruaffärer runt om i Sverige visar samma tillvägagångssätt – och samma gärningspersoner.

Utredning i Halmstad

Nu döms tre av de misstänkta ligamedlemmarna i Halmstads tingsrätt till mellan 1,5 och tre års fängelse för omkring 25 brott på ett 20-tal orter. Under utredningen har de varit misstänkta för minst dubbelt så många gärningar.

Det var efter att polisen i Halland inom loppet av ett par dagar hösten 2017 fick in ett tiotal likartade anmälningar som en omfattande utredning tog sin början.

Misstänkta gärningspersoner fångades på övervakningsfilm, och det visade sig snart att samma personer dök upp på övervakningsbilder runt om i landet.

Färjeresorna avslöjade

Efter ett tag identifierades också en kvinna vid en kosmetikastöld i en butik i Göteborg. Och i Sundsvall noterades en registreringsskylt på en bil som en av de misstänkta personerna klev ur.

Med hjälp av passagerarlistor från färjebolag kunde polisen efter hand kartlägga sju Sverigeresor från augusti 2017 och ett år framåt i tiden. Och varje resa sammanföll med att en ny hög med anmälningar kommit in till polisen någonstans i Sverige. 

I samarbete med tjeckisk polis kunde tre personer gripas och överlämnas till svenskt rättsväsende i vintras. Det är de som nu döms. Men ytterligare misstänkta personer finns med i det släktträd som polisen kartlagt.

Utvisning

De tre nekar till merparten av anklagelserna. De döms för omkring hälften av de brott som de utretts för. I de fall då det inte direkt framgår på övervakningsbilderna att de genomför stölden frias de av Halmstads tingsrätt. 

Utöver fängelsestraff döms de till utvisning och får inreseförbud i Sverige i tio år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer