Foto: Illustration av White Arkitekter

Så kommer Hallands nya konstmuseum se ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu har byggnadsnämnden i Halmstad beviljat bygglov för den planerade om- och tillbyggnaden av Hallands konstmuseum.

Hallands konstmuseum ligger intill Norre Katts park i Halmstad. Tanken är att den befintliga byggnaden kommer att renoveras, samt kommer en ny utbyggnad tillkomma med huvudentrén vänd mot staden och parkområdet intill Nissan.

– Det är fantastiskt roligt. Nu moderniseras lokalerna och konstscenen här i Halmstad stärks. Det kommer bli en anledning för besökare att åka till Halmstad och uppleva konst, säger Karolina Peterson, chef för avdelningen upplevelser och konst, kulturförvaltningen, Halmstads kommun.

Tillbyggnad på 1700 kvm

Totalt kommer den nya ytan av utbyggnaden bli på 1700 kvadratmeter.

– Det kommer dels bli ett kafé med uteservering, reception och en hörsal där man kommer kunna bedriva program. Det kommer bli lättare att få in större aktörer och låna in utställningar, säger Karolina Peterson och tillägger:

– Det finns i dag väldigt strikta krav för att kunna ställa ut konst, både säkerhetsmässiga samt hur klimatet i byggnaden är. För konstens skull handlar det om att ha ett sådant jämnt klimat som möjligt i lokalerna och det kommer bli lättare i nya lokaler.

”Naturlig mötesplats”

Första spadtaget kommer att tas i januari 2018, och bygget ska stå klart preliminärt sommaren 2019.

– Jag hoppas att detta blir en naturlig mötesplats för alla som bor här i staden, att man kommer hit och tar en fika och tittar på konst, säger Karolina Peterson.

Om- och tillbyggnaden av Hallands konstmuseum finansieras av och sker i samarbete mellan Region Halland, Halmstads kommun och Stiftelsen Hallands Länsmuseer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer