På sju år har antalet ansökningar för statligt bidrag för installation av solceller nästan tiofaldigats. Foto: TT

Så länge får du vänta på bidrag till solceller

Publicerad

Allt fler vill sätta upp solceller på sina tak. Länsstyrelserna erbjuder bidrag till den som vill installera solceller, och intresset har varit så stort att många nu får vänta upp till ett och ett halvt år på sitt bidrag.

– Solcellerna har blivit billiga, det är naturligtvis en viktig orsak. Men sen ser man väldigt positivt på att det är en energikälla som strålar gratis till oss hela tiden, säger Göran Sidén, lektor vid högskolan i Halmstad.

”Ett populärt stöd”

Sedan 2009 har man kunnat söka statligt bidrag för installation av solceller. Privatpersoner kan få 20 procent av kostnaden i bidrag, medan företag kan få 30 procent, upp till ett totalbelopp på 1,2 miljoner kronor per solcellssystem. Och de senaste åren har det blivit allt vanligare att såväl privatpersoner som företag vill bygga solceller.

– Det är ett populärt stöd hos oss, och vi får mycket förfrågningar, säger Cecilia Engström, enhetschef på länsstyrelsen i Halland.

Kraftig ökning i antalet ansökningar

På sju år har antalet ansökningar nästan tiofaldigats. Under 2009 kom det in 400 ansökningar om investeringsstöd till landets länsstyrelser. Förra året – 2016 – låg den siffran på nästan 3.700.

SE MER: Martin ska bli självförsörjande med solenergi

Och det ökade intresset har lett till långa väntetider för beslut om bidrag. Anledningen är att tilldelningen från regeringen släpar efter, och i många delar av landet får man nu vänta i upp till två år för att få sitt stöd.

– Tyvärr så är det ungefär så hos oss också, mellan ett till två år kö. Och det beror på medelstilldelningen från energimyndigheten och ytterst regeringen, säger Cecilia Engström, enhetschef på länsstyrelsen i Halland.

Så fungerar solcellsstödet

  • Ansökningarna om solcellsstöd skickas in till respektive länsstyrelse och handläggs i turordning.
  • Ytterst kommer pengarna från regeringen och fördelas via energimyndigheten till landets länstyrelser, beroende på hur många ansökningar som kommit in i varje län.
  • Stödet går att sökas av företag, offentliga organisationer och privatpersoner. 

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.