Till höger i bild: Sofia Frindberg, brandingenjör på räddningstjänsten i Laholm Foto: TT/Privat

Kartläggning av cancerframkallande ämnen

Uppdaterad
Publicerad

136 tillfällen per utryckning – så många gånger kommer en brandman i kontakt med kontaminerad utrustning. Det visar en ny kartläggning från Räddningstjänsten i Laholm.

– Det är ett sätt får oss att se var vi ska lägga krutet i det förebyggande arbetet, säger Sofia Frindberg, brandingenjör.

Kartläggningen visar att en genomsnittlig brandman kommer i kontakt med hälsofarliga partiklar 136 gånger per utryckning. Mätningen har gjorts från att larmet går till att brandmannen är hemma på stationen igen. Det är framför allt tre områden som man tittat på: hudkontakt, andning och munkontakt.

– Vi har under en dag räknat hur många gånger en brandman kommer i kontakt med kontaminerad utrustning, från att larmet går till att man är hemma igen, säger Sofia Frindberg, brandingenjör på Räddningstjänsten Laholm.

LÄS MER: Giftrök i kläder hälsofara för brandmän

Hudkontakt är varje gång en brandman rör vid kontaminerad utrustning, och kan handla om allt från smutsiga larmställ och fordon hemma på stationen till föremål på utryckningsplatsen.

Andning handlar om hur många kontaminerade miljöer som brandmännen vistas i innan, under och efter utryckning. Och munkontakt handlar om varje gång en brandman tar något smutsigt över huvudet – exempelvis en tröja – och äter eller stoppar in snus utan att ha tvättat händerna.

SVT Nyheter Halland har tidigare rapporterat om projektet Friska brandmän som ska minska spridningen av hälsofarliga ämnen på brandstationer i Lahom och Halmstad. Nu har man gjort en kartläggning för att se var riskerna finns.

– Det är ett sätt får oss att se var vi ska lägga krutet i det förebyggande arbetet, säger Sofia Frindberg.

”Kan inte uppnå 100 procent”

De hälsofarliga ämnena kommer från brandrök som sätter sig på kläderna i samband med bränder och sedan sprids på stationen. De kan leda till cancer och andra allvarliga sjukdomar.

– Målet är att minimera antalet tillfällen då brandmännen utsätts för hälsofarliga ämnen. Men det går inte uppnå 100 procent, för då skulle vi inte kunna rycka ut överhuvudtaget, säger Sofia Frindberg.

Fakta: Exponering för farliga ämnen per utryckning

Hudkontakt: 102 gånger

Andning: 20 olika andningstillfällen

Munkontakt: 14 gånger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.