Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Gekås vd Patrik Levin var gränsen går för att varuhuset ska behöva tillkalla polis. Foto: SVT

Så minskade Gekås i Ullared stölderna – med metoden ”Trygg i butik”

Uppdaterad
Publicerad

Inne på varuhuset jobbar väktare och butikspersonal med att vara närvarande för kunden – beter sig någon avvikande ska de agera. Gekås i Ullared införde metoden ”Trygg i butik” 2018 – och stölderna minskade med cirka 30 procent.

– Det är ett mycket bra resultat, säger Anneli Svensson, kommunpolis i Falkenberg.

Metoden är ett samarbete mellan varuhuset och polisen. Nu ska arbetet med metoden startas upp på nytt med utbildningar för väktare och personal efter att ha prioriteras ned under pandemin.

Brottet begås först när obetalda varor passerar kassalinjen. Innan dess behöver de inte tillkalla polis.

I klippet berättar kommunpolisen om vilka reaktioner de mött när de lyckats förhindra en stöld.

Vill förhindra brottslig bana

Falkenbergspolisen ser det som ett effektivt steg i det brottsförebyggande arbetet där stöld, enligt dem, inte alltför sällan är starten på en brottslig bana. Dessutom minskar den ekonomiska förlusten och personalen upplever en större trygghet.

– Det har man sett på andra ställen också, att det blir en ökad känsla av att man äger sin arbetsplats, säger Anneli Svensson, kommunpolis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.