Julbelysning i centrala Varberg. Foto: SVT/Kristian Åkergren

Så mycket lägger kommunerna i Halland på julbelysning

Uppdaterad
Publicerad

Juletid innebär betydligt fler lampor runt om i Halland. Det finns vissa skillnader på hur mycket pengar som läggs på belysningen och hur mycket det kostar per kommuninvånare. Det visar siffror som SVT Nyheter Halland tagit del av.

Störst totalsumma lägger Varberg – 1,5 miljon kronor. Pengarna går till bland annat upprustning av befintliga slingor, upprustning av elanläggningen samt fyra nya ljusinstallationer.

Den största delen av pengarna står Varbergs energi för. 90 000 kronor betalas av Fastighetsägarna och 130 000 kronor kommer från närings-och destinationskontoret. Den senare summan är skattefinansierad, vilket innebär att kostnaden för julbelysningen ligger på 2 kronor per varbergare i år.

Byter ut allt 2020

Tittar man på den skattefinansierade totalsumman ligger Falkenbergs kommun i topp med 300 000 kronor. Där landar kostnaden per invånare på 6,6 kronor, vilket är högst i länet, enligt de siffror som SVT Nyheter Halland fått.

Björn Sjöström, vd på Varberg energi, som för första gången får ansvara för julbelsyningen i kommunen. Foto: SVT/Kristian Åkergren

I Halmstad lägger kommunen i år 250 000 kronor på julbelysning. Kostnaden kan komma att skena de närmsta åren eftersom det finns en önskan att byta ut samtlig belysning i city, som varit densamma i 14 år. Ett sådant projekt skulle kosta 1,2 miljoner kronor.

I Hylte kommun går det inte att särskilja driftkostnaden för julbelysningen eftersom den går på samma el som gatubelysningen.

I beloppen ingår inte bara kostnader för driften av belysningen utan även investeringar och arbete med att sätta upp och ta ner den.

Uppgifterna om kostanderna om julbelysningen kommer från respektive kommun. Foto: SVT

I klippet berättar Björn Sjöström, vd för Varberg energi, om hur man gjort i Varberg i år.

Totalkostnad för julbelysning per kommun och invånare

Falkenberg: cirka 300 000 kronor / 6,6 kronor per invånare

Halmstad: cirka 250 000 kronor / 2,5 kronor per invånare

Hylte: cirka 48 900 kronor / 4,49 kronor per invånare

Kungsbacka: cirka 215 000 kronor/ 2,7 kronor per invånare

Laholm: cirka 126 700 kronor / 5,03 kronor per invånare

Varberg: 1,5 miljoner kronor (varav 130 000 kronor är skattefinansierade) / 2 kronor per invånare

Källa: Respektive kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.