• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Översvämningar i Knäred från ovan. Foto: Tomas Singer

Så förberedda är Hallands kommuner på klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stora skillnader i hur de halländska kommunerna förebygger negativa effekter av klimatförändringarna. Kungsbacka presterar bäst – Varberg sämst.

Enligt en ny undersökning från IVL Svenska miljöinstitutet har många av Sveriges kommuner knappt påbörjat klimatanpassningsarbetet – medan ett fåtal har kommit väldigt långt.

Halland följer trenden i riket – här skiljer sig den bästa och sämsta kommunen åt med 17 poäng. Kungsbacka kammar hem 22,5 poäng av 33 möjliga, medan Varberg landar på 5 poäng, utifrån svaren på de 32 frågor som ingår i enkätundersökningen.

48. Kungsbacka: 22,5 poäng

56. Halmstad: 21 poäng

63. Hylte: 19,5 poäng

114. Falkenberg: 12 poäng

125. Laholm: 11 poäng

161. Varberg: 5 poäng

Poängen baseras på svaren i den enkätundersökning som skickats till landets samtliga 290 kommuner under våren 2021. Totalt svarade 180 kommuner.

Kartläggningen genomförs av IVL Svenska miljöinstitutet och branschorganisationen Svensk försäkring med syftet att få fler kommuner att arbeta strategiskt med klimatanpassning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kusten och klimatet

Mer i ämnet