Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur påverkas bilkörningen av olika droger? I videon ger överläkaren Kai Knudsen en snabb genomgång. Foto: Videoblocks

Så påverkar 5 vanliga droger bilkörningen

Uppdaterad
Publicerad

Polisens rapporter om förare som är drogpåverkade blir allt fler.  Förra året var siffran drygt 16 700 för hela landet – nästan 3 000 fler än 2017.  I det här klippet får du veta hur fem vanliga droger påverkar bilkörningen.

Sedan 1999 är det förbjudet att köra med narkotikaklassade ämnen i blodet, oavsett mängd. Förare som fått läkemedel utskrivna är ett undantag.

Undantaget gäller så länge de inte överstiger dosen som läkaren ordinerat och bedömt som acceptabel för att kunna framföra fordon. Men det finns ett ansvar hos föraren själv att bedöma om medicinen påverkar körningen. Om det finns en märkbar påverkan kan föraren ändå göra sig skyldig till rattfylleri.

Alkoholrattfylleri har varit förbjudet i nästan 100 år. Men på 1990-talet kom det gränsvärden och påföljder som gäller idag. Kör du  med mer än 0,2 promille i blodet har du gjort dig skyldig till rattfylleribrott.

Alkoholens inverkan på körning

Hur en människa påverkas av olika promillehalter är individuellt, bland annat beroende på vilken tolerans som har byggts upp, men i stora drag ser det ut så här: 

• Vid 0,2 promille känner de flesta av alkoholen, blir avslappnade och mindre självkritiska.

• Vid 0,5 promille släpper hämningar och reflexer/precision försämras märkbart. Försämras gör även omdömet och förmågan att ta in information.

• Vid 0,8 promille blir rörelserna överdrivna och koordinationen sämre. Även synen påverkas.

• Vid 1,0 promille har du passerat gränsen för grovt rattfylleri. Muskelkontrollen försämras och talet blir sluddrigt. Känslor är svåra att kontrollera.

• Vid 1,5 promille blir det svårt med balansen i den grad att den påverkade kan ramla omkull. Illamående och känsloutbrott är också tecken.

• Vid 2,0 promille kan den påverkade se dubbelt, ha svårt att prata och gå upprätt.

• Vid 3,0 promille är den påverkade på gränsen till medvetslös och uppfattar inte vad som händer.

• Vid 4,0 promille är risken för dödlig alkoholförgiftning stor och den påverkade är förmodligen medvetslös.

Risken för dubbelseende ökar med ökad alkoholhalt, särskilt i mörker. Känsligheten för att bli bländad ökar redan vid 0,1 promille och det tar längre tid innan mörkerseendet kommer tillbaka.

Källa: Trafikverket, Systembolaget

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rattfylleriet i Halland

Mer i ämnet