Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tommy Järås har ringmärkt och kartlagt fåglar på Nidingen sedan verksamheten startade för 40 år sedan. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så påverkas flyttfåglarna av klimatförändringarna

Publicerad

Här är ett tecken på hur den globala uppvärmningen påverkar djurlivet – i vårt direkta närområde. På ön Nidingen, där över 10 000 fåglar ringmärks varje år, noteras nu en tydlig trend bland vissa flyttfåglar. Exempelvis ser man att den svartvita flugsnapparen inte anpassat sin flytt efter det varmare klimatet, och missar därför den insektsbuffé som nu dukas upp tidigare på året.

I videon ovan berättar fågelskådaren Tommy Järås hur klimatförändringarna påverkar arten.

En art som däremot klarar omställningen är svarthättan som flyttar norrut allt tidigare på våren.

– Det är en art som har ökat kraftigt, men det finns andra arter som inte klarar den här omställningen, säger fågelskådaren Tommy Järås, som kartlagt fågellivet på Nidingen i 40 år.

Följ med ut på Nidingen genom att starta klippet ovan, och hör Tommy Järås berätta hur den svartvita flugsnapparen drabbas av de förskjutna årstiderna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer