Så såg det ut när stormen Malik drog in över Halland

Uppdaterad
Publicerad

Nedfallna träd, elavbrott och mindre bränder. Så såg det ut under natten när stormen Malik drog in över Halland.

– Många samtal som varit stormrelaterade, säger Thomas Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Laholm, Kungsbacka, Varberg och Falkenberg är några av platserna som drabbades av både elavbrott, grenar på vägarna och bränder.

I Varberg föll ett träd över ett godståg och elledningarna. Tidigare fanns det uppgifter om att tåget hade börjat brinna men räddningstjänsten har nu berättat att det var trädet som brann.

– Vi var tvungna att göra hela området strömlöst under räddningsarbetet.

Branden är nu släckt och räddningstjänsten har lämnat platsen och lämnat över till tågpersonalen.

Nedfallna träd

I Falkenberg har ett träd landat på taket av en villa. Plåttaket på fastigheten har släppt och delar har blåst iväg och träffat ett annat hus. Inga personer har kommit till skada.

Strömavbrott

Det var flera som under morgonen vaknade upp med utan el. Ett av elbolagen meddelar via deras hemsida att de har ökat beredskapen och så fort vädret tillåter det kommer de att börja felavhjälpa. I Kungsbacka var det runt 1300 hushåll utan ström men innan lunch på söndagen hade så gott som alla elavbrott åtgärdats.

Stormen avtar

SMHI:s orangea varning har nu blivit en gul men vattennivåerna är fortsatt höga. Risken att lågt liggande kajer, bryggor, vägar eller byggnader översvämmas finns forfarande. Den segelfria höjden under broar minskar och förtöjda båtar eller fartyg kan skadas, känsliga kuststräckor kan utsättas för erosionsskador.

Räddningstjänsten beskriver att det har kommit flera larm under natten och tidig morgon om träd på vägar och flygande föremål men att detta senare under morgonen avtog och nu kommer det endast in små ärenden.

Mindre händelser än befarat

Länsstyrelsen och berörda aktörer hade under söndagsmorgonen en samverkanskonferens. Där kunde de fastslå att det har blåst väldigt mycket men att Halland har klarat sig bra.

-Stökigt oväder men överlag har vi varit relativt skonade från konsekvenser, det har varit mindre än befarat, säger Niklas Glans, kommunikationschef på Länsstyrelsen Halland.

Anledningen till hyfsat milda konsekvenser av stormen tros vara en kombination av bra information innan stormen, bra förberedelser från berörda aktörer samt tiden då stormen drog in.

-Högsta vindstyrkorna mättes under natten när folk höll sig borta från vägarna och få personer var ute, berättar Niklas Glans.

Länsstyrelsen är i stort nöjda med hanteringen och har inte fått in några rapporter om personskador.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.