Följ med in i den nya konsertlokalen redan nu i klippet ovan. Foto: SVT

Så ser Halmstads nya kulturhus ut

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2015 har det planerats och byggts. Till helgen är det invigning med musik och öppet hus. Men följ med in i den nya konsertlokalen redan nu.

Kulturhuset Najaden ligger i Hallandsposten gamla lokaler på Söder i Halmstad. 2015 beslutade kommunen att gå in i projektet och föra samman flera kulturverksamheter under samma tak och skapa en ny konsertlokal.

Byggnaden ägs och har byggts om av ett privat byggbolag. Kommunen hyr lokalerna och ska tillsammans med föreningen Konsertgruppen arrangera konserter och kulturevenemang i lokalerna.

Blir det bara finkultur?

– Jag vet inte riktigt vad som menas med finkultur, men vår målsättning är att det ska vara ett hus för hela Halmstad. För alla som utövar musik och sång av alla slag att samlas i den här lokalen och känna en hemvist, säger Johan Erling, ordförande i Konsertgruppen.

– Sedan har vi också Kulturskolan med 2000 barn som använder lokalerna och framträder på scenen. Det kommer bli nya möjligheter att göra nya sorters produktioner för dem, säger Ulf Fembro, kulturhuschef och Kulturskolechef i Halmstad.

Smygpremiär på torsdag

Någon utökad budget med skattemedel har kulturverksamheten i Halmstads kommun inte fått för att driva kulturhuset Najaden, utan tanken är att den ska vara självfinansierande med biljettintäkter.

Redan på torsdag kväll blir det smygpremiär med kammarmusik, men till helgen sker den stora öppningen med öppet hus och musik.

Ett invigningsprogram fortsätter sedan löpa över sex veckor med bland andra Halmstad kammarkör, jazzbandet Emil Brandqvist trio och melodiefestivalstjärnan från Harplinge Mariette.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.