Lisbeth Holmåker Ängelholms Näringsliv, Emelie Eliasson Laholms kommun, Krister Persson Örkelljunga kommun, Annika Borgelin Båstad Turism och Näringsliv, Nellie Larsson Laholms kommun. Foto: Press

Så ska cykelturismen på Hallandsåsen öka

Publicerad

Cykelturismen på Hallandsåsen ökar – och nu ska den göra det ännu mer. Fyra kommuner har tillsammans tagit fram en karta med tips på över tusen kilometer cykling.

De senaste dagarnas väder kanske inte har resulterat i ett ökat intresse för cykelsemester. Men enligt Annika Borgelin, projektledare på Båstad turism och näringsliv, är cykelturism något som har ökat de senaste åren. Därför har fyra kommuner, Båstad, Laholm, Ängelholm och Örkelljunga, gått ihop och tagit fram en cykelkarta, med fokus på landsvägscykling på och runt Hallandsåsen.

– Det finns en så stor efterfrågan på det. Vi har märkt väldigt tydligt att det kommer fler cyklister och vi får fler frågor på turistbyråerna om det finns en karta, säger Annika Borgelin, projektledare på Båstad turism och näringsliv.

Över 1 000 kilometer

I kartan finns tolv turer, på sträckor mellan 35 till 142 kilometer. Sammanlagt rör det sig om förslag på över 1 000 kilometer cykling. Kommunerna har Hallandsåsen som en gemensam nämnare och valde därför att tillsammans göra den nya kartan.

– Vi har sett att Hallandsåsen är ett jättepopulärt område och vi ville ha kartan över en större yta. Man cyklar inte bara över en kommun och vi vill satsa på den aktiva livsstilen och outdoorturismen, säger Annika Borgelin.

Varierande miljö

Men kartan är inte bara till för de cyklister som redan är intresserade av området. Förhoppningen är även att fler ska upptäcka Hallandsåsen som en cykeldestination.

– Det jag tycker om med den här miljön är att den är så varierad. Det finns djupa skogar, öppna landskap, hav och gårdsbutiker. Den där blandningen... Alla rundorna är fina på sitt sätt, säger Annika Borgelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.