Martina Wetterstrand Foto: SVT

Så ska du göra om du misstänker att någon är drabbad av hedersproblematik

Publicerad

För tillfället pågår en gemensam kampanj hos Sveriges länsstyrelser, gällande hedersproblematik som exempelvis bortgifte och könsstympning. Just könsstympning är också något som Varbergs kommun nu fokuserar extra mycket på – för i dag famlar kommunen kring hur utsatta flickors problem ska upptäckas.

Martina Wetterstrand är verksamhetschef för elevhälsans medicinska insats, eller lättare sagt skolhälsovården i Varbergs kommun. Hon har, tillsammans med resten av skolhälsovårdens verksamhetschefer i Halland, kommit fram till att det måste göras en satsning för att bygga upp en rutin kring elever som är utsatta för hedersrelaterat våld och speciellt könsstympning.

– Vi ser att de flickorna går under vår radar och vi fångar inte upp dem i den utsträckningen som det nationellt rapporterats om att de finns, säger Martina Wetterstrand.

Saknar handlingsplan

En anledning till att de inte fångas upp kan ha att göra med att skolhälsovården i dag saknar en handlingsplan kring hur problematiken ska upptäckas. Det finns inte heller några rutiner kring hur skolhälsopersonalen ska bemöta de flickor som är utsatta, eller riskerar att bli utsatta, för könsstympning.

– Jag kan ibland fånga upp det i våra enkäter som vi använder i hälsosamtalen. Där finns frågor som gäller om man är begränsad i sitt liv. Det är inte alltid jag får napp och ibland är det väldigt trevande, säger Helena Olsson som är sjuksköterska på introduktionsprogrammet och språkintroduktionen på Peder skrivares skola i Varberg.

I klippet ovan berättar Martina Wetterstrand vad du kan göra om du vet någon som kan vara drabbad av hedersproblematik på ett eller annat sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.