Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns ett stort rekryteringsbehov inom energibranschen de närmaste åren. I klippet berättar branschorganisationens kompetensförsörjningsansvarige om hur fler ska lockas till energiyrken. Foto: Anton Johansson/SVT/TT

Så ska energiföretagen göra för att locka fler till branschen

Uppdaterad
Publicerad

Flera medlemsföretag i branschorganisationen Energiföretagen menar att fler unga behöver lockas till branschen, och ser därför en ökad nyrekrytering som helt nödvändig för framtiden.

Enligt en analys som energiföretagen har gjort är behovet av nyrekrytering i närtid stort. 8 000 tekniker och ingenjörer behövs i branschen inom de närmaste tre åren. För bara fyra år sedan var motsvarande siffra 3 200.

– Elnätet ska kunna leverera dubbelt så mycket el som det gör i dag, så det behövs rekryteras, säger Annika Johannesson, ansvarig för kompetensförsörjning på Energiföretagen.

I klippet berättar hon om tre saker energibranschen behöver göra för att locka fler unga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.