Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helena Magrino Nilsson, verksamhetsutvecklare, förklara vilka fokusområden skolan har kommit fram till att man måste prioritera. Foto: Naima Abdi/SVT

Så ska fler elever på Peder Skrivares skola klara examen

Uppdaterad
Publicerad

17 procent av eleverna på Peder Skrivares gymnasium i Varberg tog inte studentexamen 2021. Nu har skolan undersökt vad det kan bero på.

– Vi har identifierat tre utvecklingsområden, berättar Helena Nilsson Magrino, verksamhetsutvecklare på Varbergs Kommun.

I klippet hör du vilka fokusområden skolan nu kommer att jobba med för att öka skolnärvaron och trivseln.

Varbergs kommun ingår i ett tvåårigt utvecklingsarbete tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och 25 andra kommuner där syftet är att fler elever ska ta examen.

peder skrivare skola

30 procent av de ungdomar i Sverige som börjar gymnasiet tar inte studenten.

Frånvaro ett stort problem

Kommunerna har kartlagt problemen för att se hur man kan skapa bättre förutsättningar för eleverna, så att de klarar att fullfölja sin utbildning. Skolfrånvaro är ett av de stora problemen bakom att elever inte tar examen.

Vill vara i skolan

– Eleverna vill egentligen vara i skolan med sina kompisar. Då måste vi ta reda på vad som hindrar dem och göra något åt det, förklarar Helena Nilsson Magrino.

Siffran 17 procent inbegriper Introduktionsprogrammet IM och anpassat gymnasium.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

peder skrivare skola

Mer i ämnet