Visa alla (2)

Tar striden mot vägpirater – på rastplatsen

Genom ökad tillsyn, belysning och öppna miljöer vill polisen och Trafikverket öka tryggheten på rastplatserna längs E6 i sommar.
– Kan vi förhindra ett antal brott så är det viktigt, säger Ingmar Nilja, kommissarie på polisen.

Efter flera stölder och inbrott på rastplatserna längs E6 gör nu polisen och Trafikverket en gemensam satsning för att öka tryggheten. 

Totalt rör det sig om 19 rastplatser utmed E6 i hela region väst, mellan den norska gränsen och Snapparp i södra Halland, där polisen kommer göra regelbundna besök under sommaren.

”Privata campingstugor”

Syftet med besöken är att förebygga stölder genom att informera bilresenärer om att inte lämna värdesaker i sina fordon när de gör tillfälliga stopp. Utöver det ska polisen se till så att rastplatserna fungerar som de ska och inte missbrukas som tillfälliga boenden eller campingplatser.

– De senaste åren har rastplatserna blivit tillhåll där personer ockuperar toaletter. De har blivit privata campingstugor där man bor natt efter natt. Och det är inte okej, säger Ingmar Nilja, kommissarie på polisen.

Ökad belysning

Trafikverket kommer bidra med en ökad belysning på rastplatserna och även ta bort buskage för att rastplatserna ska kännas mer öppna och trygga.

Per Muszynski är lastbilschaufför och besöker ofta rasplatserna. Och han är positiv till insatserna.

– Det har varit många småstölder och man känner sig otrygg, speciellt på de större rastplatserna, säger han.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer