Foto: SVT

Så skyddar du sommarstugan

Uppdaterad
Publicerad

När kvicksilvret nu kryper nedåt är det viktigt att ha koll på fritidshuset så att inte vattenledningarna fryser sönder. För det kan få stora konsekvenser.

– Det vanligaste och allvarligaste när man har fritidshus är man åker från fritidshus utan att stänga av vattnet. Det räcker med några dagar så kan man ha en halv swimmingpool i huset, säger Peter Bratt, byggskadeexpert på Länsförsäkringar.

I helgen ska det nattetid bli under tio minusgrader i länet och det krävs inte någon rysskyla för att ledningarna ska riskera att frysa sönder om det står vatten i dem.

– Vinden är den värsta fienden. Kommer man uppåt fem-tio minusgrader och det blåser lite blir det väldigt kallt, säger Peter Bratt.

Stäng av vattnet

Men det går att göra mycket för att skydda sig. Har man ett hus som man besöker lite då och då bör man enligt Peter Bratt stänga av vattnet, hålla dörrar och skåp öppna till utrymmen där det finns ledningar och ha en temperatur på minst 15 grader.

– Det är lätt att dra ner värmen till fem grader och tycka att det är tillräckligt. Men det tar bara några timmar för det att bli köldgrader.

Om man har ett hus som står tomt hela vintern bör man också stänga av vattnet. Men man ska också försöka tömma rören så gott det går och hälla frysskyddsmedel i toalett, tvätt- och diskho.

– Det är bra att skruva isär de kopplingar man kan för det är där det fryser sönder, säger Peter Bratt.

Ett annat tips är att hjälpas åt.

– Det är bra att liera sig med grannarna så man tittar till varandras hus när det är kyla. Det är ett bra skyddsnät om man inte är i stugan varje vecka själv.

Öppna försiktigt

När det framåt vårkanten är dags att öppna sommarstugan är det, enligt Peter Bratt, viktigt att göra det på rätt sätt. Om rör har fryst sönder är det ofta i golv och väggar och det syns inte.

– Jag brukar säga att man ska öppna kranen försiktigt och vara vaksam för susande ljud. Susande ljud kan betyda hål i ledningen och då gäller det att stänga av vattnet och ringa rörmokaren. Annars kan vattnet rinna i golv eller väggar.

Man ska också se över alla kopplingar som de vid toalettstolen, under vasken och varmvattenberedaren så att de är hela. Och övervaka när vattnet kommer igång.

– Man ska inte sätta på vattnet och gå och dricka kaffe hos grannen. Då kan det bli en swimmingpool, säger Peter Bratt.

Expertens bästa tips på hur du undviker frysskador

Fritidshus som stängs helt

  • Stäng av vattnet
  • Häll i frysskyddsmedel
  • Tappa ur vattensystemet så gott det går

Fritidshus man besöker under vintern

  • Stäng av huvudkranen så det inte finns tryck
  • Låt värmen vara på, på minst 15 grader
  • Öppna dörrar och luckor till alla ställen där det finns vattenledningar, så värmen kan värma rören.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.