• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Här kan du se hur snabbt en brand kan sprida sig mellan husvagnar som står för tätt. Foto: Film: MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så snabbt sprids campingbranden

Varje år brinner över 100 husvagnar och husbilar i Sverige. I det här experimentet kan man se hur snabbt en brand kan sprida sig mellan husvagnar som står för tätt.

Experimentet som du kan se här ovanför gjordes redan 2010 av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och räddningstjänsten på Öland. Efter att batteri, gasol och annat uppenbart brandfarligt tagits bort från husvagnarna sattes den ena i brand i en av britsarna.

MSB:s allmänna råd är att husvagnar inklusive förtält inte ska stå närmare än fyra meter ifrån varandra. Här står de en halv meter.

LÄS MER: Husvagnar står för tätt – räddningstjänsten kritiserar brandsäkerheten

”Hade omkommit snabbt”

Från att den ena sätts i brand invändigt går det bara fyra minuter tills grannvagnen också står i ljusan låga.

– Med min erfarenhet är jag väldigt förvånad över brandförloppet. Jag är övertygad om att människorna som kunde ha befunnit sig husvagnen hade omkommit snabbt på grund av brand- och rökgaserna, säger MSB:s brandmästare Bo Edström i informationsfilmen från samma myndighet.

Det som brinner är frigolit och aluminiumplåt i skrovet och i övrigt plast och textilier i inredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer