Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Välkommet komplement eller naiv lösning. Se hur långt ifrån varandra som M och S står i frågan om vinstdrivande friskolor i Varberg. Foto: Jennifer Sandberg/SVT

Så splittrar frågan om vinstdrivande friskolor politiken i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Friskolekoncernen Nordic International School vill starta en ny skola i Varberg. Den styrande alliansen är positiva till etableringen, men Socialdemokraterna vill se färre friskolor.

– Det är naivt att tro att man kan lämna skolplatsdimensioneringen åt vinstdrivande företag, säger Jeanette Qvist (S) oppositionsråd i Varbergs kommun.

Enligt planerna ska skolan erbjuda 352 grundskoleplatser. Kommunalrådet i Varberg Ann-Charlotte Stenkil (M) tycker att friskolan är välkommen i en kommun med en växande befolkning.

– Vi tycker det är ett bra komplement.

Valet 2022 Halland

Se i klippet hur långt ifrån varandra M och S står i frågan om vinstdrivande friskolor i Varbergs kommun.

Se hur Varbergsbor tycker om orivata friskolor i kommunen:

Så tycker de olika partierna i Varberg om skolor som drivs av privata företag

Partierna i Varberg tar ställning i frågan ”Hur mycket av skolan ska drivas av privata företag i min kommun?” i SVTs valkompass. Så här svarar de:

Lite mer

Centerpartiet: Varberg har en relativt låg andel friskolor, vilket minskar möjligheten till valfrihet för elever och föräldrar. Därför ser vi gärna en viss ökning av andelen friskolor i kommunen. Det viktiga är inte vem som driver en skola utan att den drivs med höga krav på kvalitet och innehåll. Skollagen gäller lika för alla utförare.

Kristdemokraterna: Har inte motiverat sitt svar.

Samma som idag

Moderaterna: Upplever att vi har en balanserad mix av kommunala och privata skolföretag idag. Vi tycker om valfrihet och vill kunna erbjuda alternativ.

Liberalerna: Valfrihet är bra och vi värnar detta. Det leder till bra möjligheter för de anställda och för de som nyttjar tjänsterna. Vi förväntar oss att alla välfärdsföretag drivs med bra kvalitet.

Sverigedemokraterna: Det viktigaste är att verksamheten håller god kvalitet. Det finns inget skäl för att aktivt verka för vare sig fler eller färre privata skolor.

Lite mindre

Socialdemokraterna: S är restriktiva när det gäller fler friskolor i Varberg. Anledningen är att många friskolor är vinstdrivande och vi vill att pengarna ska gå till eleverna, inte till vinster. S säger också nej till religiösa friskolor. S är positiva till skolor som inte är vinstdrivande och till skolor med annan pedagogisk inriktning, t ex Montessoriskolor.

Mycket mindre

Vänsterpartiet: Friskolesystemet är skadligt för hela samhället. Det skapar och ökar klyftor i samhället, skattebetalarnas pengar försvinner till stora koncerner och förs ut till skatteparadis istället för att gå till barnens utbildning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet