Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Klicka på klippet för att se kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg Per Svensson (S) och Ella Kardemark (KD), ordförande i kommunstyrelsens personal- och ledningsutskott i Halmstad, berätta hur kommunerna ställer sig till vaccinkrav. Foto: SVT

Så tänker Hallandskommunerna om vaccinkrav på omsorgspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Ingen kommun i Halland förutom Hylte ser i nuläget ett behov av att införa vaccinkrav på kommunens omsorgspersonal. Men om situationen förvärras kan flera av kommunerna komma att tänka om.

Hylte kommun har som SVT Nyheter Halland tidigare rapporterat tagit ställning, de som inte är vaccinerade mot covid-19 ska inte arbeta inom äldrevården. Men i de resterande halländska kommunerna finns det ännu inga förslag om vaccinkrav.

Kungsbacka kommun ser inget behov alls i nuläget. Varberg och Halmstad tolkar SKRs, (Sveriges Kommuner och Regioner), riktlinjer som att de inte har rätt att ställa krav. Laholm tror inte att det är möjligt då de har svårt att hitta vårdpersonal.

Falkenberg däremot är redo att sätta ner foten om läget utvecklas.

– Är det så att vi får problem så kommer vi att agera och ta beslut att begränsa vilka som har möjlighet att bli anställda, säger kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg Per Svensson (S).

Klicka på klippet för att se mer om hur kommunerna tänker kring vaccinkrav.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer