Riksdagsledamöterna Bengt Eliasson (L), Larry Söder (KD) och Ola Johansson (C). Foto: TT/Riksdagen

Så vill andra politiker öka tryggheten i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har SVT Nyheter Halland rapporterar om brott och straff i länet. Samtidigt har olika riksdagsledamöter med anknytning till Halland tillfrågats om hur deras partier vill förbättra tryggheten ute i samhället.

Liberalerna

Bengt Eliasson representerar Liberalerna och sitter i socialutskottet. Enligt honom är partiets främsta prioriteringar att stoppa polisavhoppen och locka tillbaka de poliser som lämnat sina tjänster.

– Vi vill därför redan i år höja polislönerna med motsvarande 4000 kronor i månaden för alla poliser. Liberalerna är det enda partiet som har en finansierad och öronmärkt satsning till detta redan 2018 och på den nivån, säger han.

Vidare vill Liberalerna anställa 5000 fler poliser till år 2025 och redan nu prioritera ut 2000 poliser i yttre tjänst.

– I avvaktan på fler poliser lägger Liberalerna, som enda parti och redan i årets budget, en halv miljard nationellt för att anställa 2000 lokala ordningsvakter, så kan vi medfinansiera kommunernas kostnader i trygghetsarbetet, säger Bengt Eliasson (L).

Dessutom vill Liberalerna skärpa vissa straff för vapenbrott och satsa 100 miljoner kronor på Tullen för att dels motverka införsel av illegala vapen men också stoppa stöldgods som förs ut.

Kristdemokraterna

Larry Söder är ledamot i skatteutskottet och representerar Kristdemokraterna. Precis som Liberalerna vill även hans parti att fler poliser anställs.

– Kristdemokraterna vill anställa 10 000 fler poliser. Vi vill att polisen ska göra det som poliserna är utbildade för och därmed se till så annan personal anställs för att göra det administrativa arbetet, säger han.

Partiet vill att kommuner ska kunna betala polisen för att ta hand om bevakning av specifika platser istället för att kommuner anställer vaktbolag.

– Kristdemokraterna vill bygga ut domstolar för att även kunna lagföra och döma inom rimlig tid så att en anmälan får en konsekvens, säger Larry Söder (KD).

Centerpartiet

Ola Johansson från Centerpartiet sitter i civilutskottet och är bostadspolitisk talesperson. Borsett från att satsa 6 miljarder kronor på polisen och 194 miljoner kronor på åklagarväsendet vill han också upprätthålla nolltolerans mot småbrott såsom klotter, skadegörelse och nedskräpning.

– Centerpartiet föreslår därför ett extra stöd till kommuner för att med belysning, ombyggnader och förändringar i närmiljön göra otrygga områden till attraktiva mötesplatser, säger Ola Johansson (C).

Vidare vill han ha bättre samverkan mellan fastighetsägare, kommuner, näringsliv, civilsamhälle och polis för att öka upplevelsen av trygghet inom ett bostadsområde och på allmän plats.

– Falkagård är ett exempel på hur Centerstyrda Falkenberg på så sätt lyckats vända en negativ spiral, säger Ola Johansson (C).

Hans parti vill också att inbrottsstöld ska få starkare påföljd och att den så kallade ungdomsrabatten som ger lägre straff i åldrarna 18-21 år ses över.

– De som blivit utsatta för brott ska känna sig trygga med att deras samtal med den lokala polisen leder till utredning och åtal. Förstärkt tullverksamhet som hindrar stöldligorna att för ut godset ur landet kan förhindra och förebygga inbrotten i garage, villor, industrilokaler och på gårdar, säger Ola Johansson (C).

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet har ingen riksdagsledamot med anknytning till Halland. Den som däremot toppar Hallands riksdagslista är Jon Thorbjörnson. Han mena att det är viktigt att upprätthålla rättsstaten och att polis, räddningstjänst och annan offentlig service ska finnas tillgänglig även på landsbygd och i småorter.

– För att uppnå det måste vi se till att vi får utbildat fler poliser och behålla dem i tjänsten. Vi vill göra polisutbildningen till en högskoleutbildning med yrkesexamen och jag hoppas att vi får polisutbildningen till Halmstad. När de kommer ut i arbete behöver de ha bra arbetsrutiner och fungerande arbetsverktyg så att både den fysiska och psykosociala arbetsmiljön fungerar, säger han.

Jon Thorbjörnson från Vänsterpartiet i Halland. Foto: Daniel Nilsson Brodén

Det långsiktiga förebyggande arbetet mot kriminalitet bygger, enligt Jon Thorbjörnson (V), på att minska klyftorna i samhället och få ett samhälle för alla och inte bara för några.

– Därför behövs det en väl fungerande välfärd för alla med bra skolor, tillgänglig vård och fungerande socialtjänst som skapar ett samhälle för alla, säger han.

Även Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, som har riksdagsledamöter med anknytning till Halland, har tillfrågats om sina respektive åtgärder för att öka tryggheten i länet. Men de har ännu inte svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.