Ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg tycker att det är ett bra steg att ta med åldersverifikation på de stora porrsajterna. Foto: Bo Berglind/Fredrik Persson/TT

De vill skydda barn mot porr med bank-ID

Publicerad

Organisationen Porrfri barndom har startat en namninsamling om att en åldersgräns ska införas för åtkomst till porrsajter. Närmare 33 000 har redan skrivit på uppropet om att kräva inloggning med bank-ID för att kunna titta på porr på nätet.
– Det känns som en lösning som finns inom räckhåll och är genomförbar, säger Julia Bonde och Karin Modiggård på ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg.

Det är organisationen Porrfri barndom som har startat en namninsamling för att en åldersgräns ska införas för åtkomst till porrsajter. Tanken är att det ska krävas inloggning med bank-ID för att barn inte ska komma åt porrsidor på nätet. Ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg stöder initiativet.

– Vi tycker att det är ett bra steg att ta med åldersverifikation på de stora porrsajterna just för att barn inte ska behöva komma i kontakt med pornografi. Vi anser att barns välbefinnande ska komma absolut först och verifikation med bank-id känns som en lösning som finns inom räckhåll och är genomförbar, säger Julia Bonde och Karin Modiggård, verksamhetsledare på ungdomsjouren Tigerlilja i Varberg.

Möter många frågande

Tigerlilja är engagerad i frågan när det gäller att förhindra att barn utsätts för porr på nätet.

Ungdomsjouren Tigerlilja möter många, framför allt unga tjejer, i sin verksamhet och som lever eller har levt i förhållanden där det är något som känns fel, men kan inte riktigt sätta fingret på det.

Sex=porr?

Det kan till exempel handla om frågeställningen ”Det känns inte bra för mig och jag vill inte, men det är ju så här i porrfilmer och alla gör det. Är det mig det är fel på?”

– Vi upplever att det inte talats om samtycke eller om vad sex är och vad porr är. Många vi pratar med tror att det som de ser i porren också är så de förväntas ha sex, säger Julia Bonde och Karin Modiggård.

Kraven som Porrfri barndom ställer

Visa

Inför åldersverifiering för nätporr genom inlogg med exempelvis BankID.

Förskola, skola, fritids, ungdomsgårdar och andra miljöer där barn vistas ska vara porrfria – nationella riktlinjer krävs.

Kompetensutveckla hälso- och sjukvården, socialtjänsten, rättsväsendet och alla andra aktörer i samhället som på något sätt möter barn och unga.

Källa: Porrfri barndom

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer