Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kan det tänkas se ut när tågen slutat gå på västkustbanan genom Varberg. I klippet får du veta mer om kommunens plan för att utveckla området där tågen idag går. Foto: Varbergs kommun/SVT

Så kan gamla spårområdet förvandlas när Varbergstunneln står klar

Uppdaterad
Publicerad

Där det idag färdas tåg kan det imorgon färdas cyklar. När järnvägstunneln under Varberg invigs 2024 står det gamla spårområdet öppet för ombyggnad. Så här ser kommunens förslag ut.

– Att järnvägen försvinner innebär att vi får en yta mellan havet och staden där vi kan röra oss på ett sätt vi inte kan idag, Katrin Sahlqvist projektledare för spårområdesutredningen.

Varbergs kommuns förslag för spårområdet genom staden går nu ut på remiss till övriga kommunförvaltningar och till allmänhet.

Starta klippet och se kommunens förslag för spårområdet.

Vad tycker du ska göras? Skriv i chatten här nedanför.

Vad ska det bli på gamla spårområdet när Varbergstunneln är klar?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten. Tack för att ni delat med er av era åsikter i den här frågan.

Pinnat inlägg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Håller du med? Se klippet nedan för att se delar av kommunens förslag.

Malin Bergane • Vid inslaget visade man ett grönområden med cykel/gångbana med odling som råden, lekplatser, skatebordpark mm ser fantastiskt bra ut, se bara hur man i Valencia Spanien gjorde med torr lagda flodrännan, den skapade en massa möjligheter.

Caroline • Det är helt galet att ersätta en tågräls med biltrafik. Gräv ner bilarna isåfall också. En väg kommer bjuda in till mer trafik till centrum. Sämre avgaser! Vad händer när man tar och delar upp cykeltrafiken och en gångbana från kusten. Alla vill kunna cykla ner till damernas och herrarnas. Alla vill gå och se havet. Gör det till vackert grönbete för får att ta sig genom stan. Det räcker väl med en strandpromenad. Vad ska ens den andra promenaden heta?!

Erik • En skatepark tycker jag

Sten H • Med spårområdet mellan Engelska peruken och Lasarettsvägen/ kan Varbergs centrum få en långsiktigt hållbar trafiklösning. Förslaget utnyttjar inte den möjligheten. Ett välstuderat förslag får plats med både ny gata. Gång- och cykelvägar och grönytor på denna sträcka. Problemen på Västra Vallgatan försvinner liksom framtida trafikproblem på Bäckgatan.

Tobbe • Är man intresserade av att få bort trafiken från centrum så bygger man vidare på Östra Hamngatan i spårområdet och skapar en välbehövlig ringled runt centrum så att centrum inom vallgatorna äntligen kan göras bilfria.

Nina • En cykelväg!

Alexandra • Det finns redan cykelbana och gångbana utmed kusten. Jag tycker det hade varit roligt med en spårvagn som går på det gamla spåret mellan Varbergs centrum och Coop. Man hade självklart lagt in flera stopp på vägen. Jag och min man har skrivit om detta i Hallands Nyheter förut. Det gamla huset vid järnvägsövergången vid gallerian kan bli ett litet stationshus.

Martin T • Lägg om trafiken från västra vall till gamla spåret 👍🏼

Björn • Sätt ut bänkar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av Varbergstunneln

Mer i ämnet