Urban Lönn stötte på delfinen medan han var på en promenad. Foto: Urban Lönn

Sadeldelfinen som hittades i Skummeslövsstrand dog av kraftig juverinflammation

Uppdaterad
Publicerad

Det var en kraftig juverinflammation som låg bakom den unga delfinhonans död, visar obduktionen på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Den unga sadeldelfinen hittades död nära Skummelövsstrand i Laholms kommun den 29 mars, vilket väckte uppmärksamhet i flera nyhetsmedier och i sociala medier.

Nu är Statens veterinärmedicinska anstalts (SVA) obduktion klar och dödsorsaken var juverinflammation och dåligt näringstillstånd.

– Juvret var varfyllt och processen har pågått en längre tid. Det bör ha gjort ont vilket också har gjort henne nedsatt, säger Elina Thorsson, viltveterinär på SVA.

Varför delfinen blivit allvarligt sjuk är ännu oklart men prover har tagits för vidare analys, även för eventuella miljögifter.

– Det är lite udda att en icke könsmogen individ fått juverinflammation, så vi är nyfikna på resultaten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bertil Gustavsson åkte till en strand i Laholm för att hämta delfinen Bonnie, som låg död. Under onsdagen ska delfinen vidare till Uppsala för obduktion. Foto: Valentina Xhaferi/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.