Såg vitvalen: ”Jättehäftigt”

Uppdaterad
Publicerad

Hans-Göran Karlsson var en av flera som under tisdagseftermiddagen siktade vitvalen i Grötvik utanför Halmstad.

– Först var det ju bara något vitt och stort som kom upp och då undrade man ju vad det var. Men andra gången så frustade den också och då såg vi att det var en val och den var ju helt vit så vet var inget snack om att det var en vitval, säger Hans-Göran Karlsson som var ute med båten tillsammans med sin son Arvid Enemar.

Vad tänkte ni när ni förstod att det var en vitval?

– Wow! Det var väl den första reaktionen, skrattar Arvid.

Ovanlig syn

Det var P4 Halland som var först ut med att rapportera om att flera personer hade siktat vitvalen i Grötvik utanför Halmstad. Enligt valexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg, som de pratat med, så brukar vitvalen dyka upp i svenska vatten en gång vart tjugonde år.

”Ingenting man förväntar sig”

Och det var ingen liten baddare som Hans-Göran och hans son sötte på.

– Den var ju större än båten som vi var ute med och den är ju 3,70. Normalt är de ju mellan 4 och 5 meter någonting, säger hans.

Vitvalar i svenska vatten är ju ovanligt, hur känns det att ni har fått se en?

– Det är ju jättehäftigt. Det är ingetning man förväntar sig i våra vatten eftersom att man vet att den finns i spetsbergen och Grönland normalt, avslutar Hans-Göran Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.