Foto: SVT/arkiv

Därför kan strandtrafiken hotas

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen Strandmiljö Laholm har länge försökt stoppa bilkörningen på Mellbystrand. Nu vill man utreda om den stör djurlivet.

– Vi begärde att miljö och byggnadsnämnden ska stoppa strandtrafiken. Skälet var att det bryter mot gällande planlag, miljöfarlig verksamhet och bryter mot terrängkörningslagen, säger Sten Wandel.

Länsstyrelsen håller inte med föreningen och menar att delar av det är polisens ansvar att bedöma. Men om det stör djurlivet kommer myndigheten att utreda.

– Onödigt. Man har kört bilar på stranden sedan bilarna uppfanns. Här har vi något fantastiskt unikt för de som har svårt att gå. Det är därför vi heter Strand för alla. Det är bara 25 procent av stranden som är körbar. De som inte gillar detta kan väl flytta på sig, säger Mats Olofsson, ordförande i föreningen Strand för alla.

Lång process

Föreningen har överklagat ärendet till miljödomstolen i Varberg. Frågan som ställs är om strandtrafiken är förenlig med strandskyddet och om trafiken ska prövas mot artskyddsförordningen. När det gäller förbudet mot camping och terrängkörning hänvisar Länsstyrelsen i Halland till polisen som hanterar anmälningar om någon bryter mot dessa regler.  

– Det har vi redan provat för flera år sedan, men polisen frågar kommunen som säger att det är tillåtet att köra på stranden. Polismyndigheten har gjort en egen utredning, och de har kommit fram till att det är oklart. Därför vill vi ha ett prejudikat för stränder i hela Sverige, säger Sten Wandel. 

Nytt uppdrag

Länsstyrelsen kommer att utreda om bilkörningen bryter mot artskyddsförordningen. Det vill säga om något speciellt djur tar skada av aktiviteten på stranden. 

Föreningen Strandmiljö Laholm har kämpat för ett förbud i åratal, men en majoritet av befolkningen samt de styrande politikerna ser positivt på att bilisterna kör på Mellbystrand. Det är något som föreningen Strand för alla fastslagit när de genomfört olika undersökningar om attityden till biltrafiken på Mellbystrand.

– Vi gjorde en slags undersökning då folk skulle klippa ut en talong om att de var positiva till biltrafiken på stranden. Ett aktivt val var de tvungna att göra. Vi fick 5.995 svar för bilar på stranden, säger Mats Olofsson, ordförande i Strand för alla.

Men det är inte en anledning till att ge upp menar Strandmiljö Laholm.

– Har man instiftade lagar ska de följas tycker jag. Ur säkerhetsynpunkt är det helt vansinnigt att blanda småbarn som leker på stranden med raggarbilar, säger Sten Wandel i föreningen Strandmiljö Laholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.