Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Jessica Suoraniemi och Linnéa Helmstad som jobbar på salongen berätta i klippet hur kunder reagerar på att inte få fuska med friskvårdsbidraget. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Salongen i Halmstad förlorar kunder på att inte fuska med friskvård

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka får salongen Nails and Beauty i Halmstad samtal eller mejl från personer som vill boka skönhetsbehandlingar genom friskvårdsbidraget. Något som inte är tillåtet. När salongen säger nej får de höra att kunden då hellre går vidare till en salong – som erbjuder friskvårdsfusket.

– Jag känner att vi inte konkurrerar på samma villkor, säger Jessica Suoraniemi, auktoriserad hudterapeut på salongen.

SVT Nyheter har kartlagt hur salonger och kunder fuskar med falska kvitton för att kunna ta ut skönhetsbehandlingar på friskvårdsbidraget. Läs mer om hur friskvårdsfusket går till här.

I klippet får du följa med till salongen där Jessica Suoraniemi och Linnéa Helmstad jobbar, de berättar hur de påverkas av att andra salonger väljer att fuska med friskvårdsbidraget.

Friskvårdsbidraget

  • Arbetsgivaren bestämmer om personalen ska erbjudas ett friskvårdsbidrag.
  • Hur friskvårdsbidraget får användas bestämmer arbetsgivaren utifrån den praxis och lagstiftning som finns. Alla i personalen ska erbjudas samma villkor.
  • Du får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
  • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde. Du kan få maximalt 5 000 kronor per år.
  • För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.