Foto: Felix Petersson/SVT

Samlat skräp i container i tre år vid Steninges strand

Uppdaterad
Publicerad

Under tre års tid har en container vid Steninge strand varit samlingsplats för skräp. Nu ska containern plockas bort och i samband med internationella kuststädardagen i lördags vägdes allt skräp som samlats in.

– Sammanlagt blev det lite över 200 kilo. Det blir ungefär ett kilo per meter på denna lilla stranden som vi har, säger Linn Ekberg, projektledare för Nordic Ocean Watch i Sverige.

Med containern hoppas Linn Ekberg att de lyckats sprida medvetenhet om hur mycket skräp som faktiskt hamnar i havet och på stränderna. Genom att sortera och plocka in skräpet kan människor få en bättre förståelse för vilket typ av skräp som hittas, menar hon.

– Det är väldigt lätt att skräpet hamnar i en svart plastpåse är man har ett strandstäd. Man vet inte egentligen inte vad man har plockat. Här kan vi sortera upp allting och verkligen se. Vad det är för typ av skräp? Var kommer det ifrån? Hur beter vi oss här på land? Och vad kan vi hitta för lösningar?, säger Linn Ekberg.

Containern ska bort

Under tre års tid har containern varit en samlingsplats för strandskräpet i Steninge, men nu vill ägaren till containern ha den tillbaka. Om en ny kommer på plats eller inte är oklart.

– Vi får se om vi kommer ha något liknande center. Det är ju en förhoppning. Vi vill absolut att det ska spridas i övriga Sverige och att kanske till och med kommuner vill vara med och skapa återvinningcentraler likt denna, säger Linn Ekberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.