• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Intresset för biodling blomstrar

Publicerad

Intresset för biodling ökar. Sveriges biodlares riksförbund har ökat antalet medlemmar från 9000 till 12000 på ett par år. Jordbruksverket vill ta vara på intresset och satsar 21 miljoner kronor på tre år.

– Det handlar om att stimulera en näring som är viktig för hela jordbruket men också genom satsningar på att minska problemen med olika sjukdomar, säger Magnus Gröntoft, från miljöanalysenheten på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande. 

Det finns kunskap om fusket med importerad honung och om att den svenska honungsnäringen upplever en snedvriden konkurrens av billigare importerad honung. 

– Generellt handlar honungsprogrammet om att stärka bi- och honungsnäringen. Det gäller att skapa en rimlig konkurrens för att kunna utvecklas, säger Magnus Gröntoft. 

Med sin satsning vill Jordbruksverket även informera om pollineringens betydelse. Något man hoppas ska bidra till fler pollen- och nektarproducerande växter. 

Fakta

  • Biodling är viktig både för honungsproduktionen och för binas pollinering av fruktträd, bär, buskar och olika jordbruksgrödor men också vilda växter. 
  • Biodlingsprodukter är till exempel honung, vax, propolis, drottninggelé och pollen. 
  • I Sverige bedrivs biodling i alla län. Enligt uppgifterna som rapporterats in finns det cirka 154 000 bisamhällen i landet.  De flesta biodlare bedriver småskalig biodling. Det finns ett hundratal personer som bedriver yrkesmässig biodling.
  • Globalt sett är ungefär en tredjedel av den mat vi äter beroende av pollinerande insekter, och omkring 85 procent av pollineringen görs av honungsbin. 

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.