Ett misstag, säger Stina Isaksson, gruppledare för SD i Hylte, om att hon klickade ”gilla” på bilden med en smörgåstårta garnerad med hakkorsflaggor. Foto: Facebook/ SD Hylte

SD-ledare klickade ”gilla” på nazisttårta

Uppdaterad
Publicerad

– Jag såg inte vad det var när jag klickade gilla, säger Sverigedemokraternas toppnamn i Hylte efter att det framkommit att hon gillat en nationaldagstårta med hakkorsflaggor på sociala medier.

Stina Isaksson är gruppledare för Sverigedemokraterna i Hyltes kommunfullmäktige.

På nationaldagen förra veckan gick hon in på Facebook och gillade flera nationaldagsinlägg.

Ett av inläggen blev särskilt uppmärksammat.

I inlägget önskar en av Stina Isakssons dåvarande Facebook-vänner ”en härlig nationaldag”. På fotot i inlägget syns en smörgåstårta med nazistflaggor. Vidare i inlägget skriver personen ”vår kära Gustav Vasa och A.H.”.

Detta rapporterar Hallandsposten om på onsdagen.

Ett misstag

Stina Isaksson beklagar nu djupt det som har hänt.

Stina Isaksson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Hyltes kommunfullmäktige. Foto: Privat Stina Isaksson

– Det är ett misstag. Jag har varit överarbetad ett tag. Jag pluggar och jobbar och har fyra barn. Och kvällen innan det hände skulle jag opereras, säger Stina Isaksson till SVT Nyheter Halland och fortsätter:

– Jag ”gillade” massor av tårtor den dagen. Jag såg inte vad det var när jag klickade ”gilla” på. Men så fort jag fick reda på vad det var för flaggor blockade jag personen. Jag är verkligen inte nazist, jag har romer i släkten och min man är halvspanjor, säger hon.

”Häxjakt på SD-politiker”

Sedan Hallandsposten publicerade sin artikel säger Stina Isaksson att hon mottagit flera hot från personer. Och hon ställer sig kritisk till att medier valt att hänga ut henne – i vad hon menar är ett pågående drev mot SD-politiker.

Det här händer ju gång på gång med politiker i ditt parti, 2014 hade en kollega till dig i Halmstad på sig en hakkorsarmbindel, varför tror du det är så?

– Det pågår en häxjakt på SD-politiker, så är det. Ingen aktiv politiker skulle gå in och gilla en sådan här bild med flit.

LÄS MER: Här bär SD-toppen hakkorsarmbindel

Kommer du vidta några särskilda åtgärder efter den här händelsen?

– Idag har jag fått rensa bland mina vänner. Jag vågar inte längre ha några vänner som jag inte känner.

Och kommer det här få några konsekvenser för dig som politiker, tror du?

– Jag hoppas verkligen inte det. Vi håller just nu på med vår budget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.