Se de historiska bilderna från jubilerande Västkustloppet

”Inget vanligt år”. Så beskriver arrangörerna årets version av Västkustloppet. I år firar de 50 år på Falkenbergs motorbana och över 60 år totalt. Randolph Stenlund, pressansvarig för Falkenbergs Motorklubb, vågar hoppas på en riktig folkfest.

– Vi räknar med en ganska stor publik, särskilt till på lördagen. Vi hoppas på runt 10.000 sålda biljetter under helgen, säger han.

Trots att det var över tio år sedan Västkustloppet samlade en publik av den storleksordningen, menar Randolph Stenlund att årets evenemang har vad som krävs för att locka massorna.

– Vi märker redan på förköpen att det är realistiskt. Då är ju vi som bor på västkusten av typen att vi gärna väntar in i det sista för att kolla av vädret, fortsätter han.

Hoppas vända trenden och vinna tillbaka publiken

Randolph Stenlund säger att motorsporten sedan länge haft ett stort publikintresse både inhemskt, men främst internationellt, under lång tid. Just banracing, som Västkustloppet bjuder på olika varianter av, har dock haft ett par decennier av dalande publikssiffror.

Hans känsla är dock att bland annat STCC:s ökade popularitet i landet väckt nytt liv i publiken.

– Så är det. Sen krävs det ju att man bjuder på en riktig show. I år har vi till exempel ett 20-tal bilar vid start av huvudloppet. Förra året var det inte fler än åtta, säger Randolph Stenlund.

Västkustloppet – ett evenemang som överlevt på grund av eldsjälar

Falkenbergs Motorklubb är en ideell förening som inte hade kunnat hålla i den här typen av evenemang utan hjälp utifrån.

– Vi är lyckligt lottade att ha så engagerade medlemmar och fans att vi lyckats samla ihop hela 250 funktionärer till helgen. Utan ett sådant engagemang hade det inte varit möjligt, säger Randolph Stenlund.

Västkustloppet

Visa

Firar 50 år på Falkenbergs Motorbana i helgen. Tidigare hölls evenemanget på Skreabanen.

Västkustloppet, som håller på i dagarna tre, bjuder på bra mycket mer än bara STCC. För att se hela programmet och tider kan du gå in på Falkenbergs Motorklubbs hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer