Foto: Privat/SVT

Se det maffiga fenomenet – fåglarna samlas för att sova

Uppdaterad
Publicerad

Kanske så mycket som 100 000 starar kan synas på himlen när stararna samlas för att sova.

Anders Wirdheim, ordförande i Halmstads ornitologiska förening, är en av de som har sett skådespelet och uppskattar att mellan 50 000 och 100 000 fåglar samlades i närheten av Flygstaden i Halmstad för att sova tillsammans.

– Det är en väldigt häftig upplevelse med så många fåglar, säger han.

Handlar om trygghet

Han berättar att det är just när fåglarna ska sova som de samlas till så enorma flockar och menar att det är en fråga om trygghet mot rovfåglar.

– Dels handlar det om tryggheten i att ”är vi många kanske de inte tar mig” men även om att vissa rovfåglar inte vill anfalla om de är för många, säger Anders Wirdheim.

Mäktiga formationer

Trots att stararna flyger snabbt i stora flockar krockar de inte och enligt Anders Wirdheim beror det på att de har ett särskilt system för hur de rör sig.

– Varje stare har koll på sju starar bredvid sig själv. Om någon av dem får en impuls att svänga så följer de andra med, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.