Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klicka på klippet för att se sprickorna i Varbergs stationshus. Foto: Varbergs kommun

Se sprickorna i entrén på Varbergs station

Uppdaterad
Publicerad

Nu är stationshuset i Varberg förstärkt men planen att öppna upp för resenärer på onsdagmorgonen kommer inte bli av.
– Vi väntar fortfarande på handlingar från Trafikverket, säger Marcus Eriksson, byggnadsinspektör på Varbergs kommun.

Det var den 24 september som stationshuset i Varberg stängdes efter att sprickor upptäckts i byggnaden. Man beslutade att temporärt förstärka byggnaden och nu har Trafikverket satt upp stålbalkar, och delat upp insidan av stationshuset så att det ska gå att vistas i till exempel biljettförsäljningen och väntsalen.

– Utifrån den informationen vi har i dag så bedömer vi att det är säkert att vistas i byggnaden. Vi är trygga med att vi har stabiliserat den gamla huvudingången och nu ser vi inga rörelser längre, säger Mathias Wärja, Trafikverkets projektchef för Varbergstunneln.

I klippet finns bilder över hur sprickorna i stationshuset sett ut.

Kommunens beslut

Men det är Varbergs kommun som ska besluta om det är tillräckligt säkert att öppna stationshuset igen, och vid 17-tiden på tisdagen hade de inte fått in Trafikverkets underlag. Det betyder att stationshuset inte kommer öppna som planerat på onsdagmorgon – men enligt byggnadsinspektören Marcus Eriksson, är de måna om att fatta ett beslut så snart som möjligt.

– Vi är redo att fatta ett snabbt beslut så fort vi får in underlaget, säger han.

Långsiktig lösning kan dröja

Den långsiktiga lösningen beslutar Jernhusen som äger byggnaden, och kommunen om. Antingen kan de bestämma att stationshuset ska rivas eller att det ska förstärkas i grunden. Men enligt Mathias Wärja lär det dröja innan beslutet tas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varbergstunneln

Mer i ämnet