Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskarnas drönare har seglat runt på Kattegatt i tio dagar. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Seglande drönare kartlägger Kattegatts fiskbestånd

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har svenska forskare använt sig av en drönarbåt för att undersöka det marina livet i Kattegatt på västkusten. Den här typen av självseglande, fjärrstyrda farkoster kan få stor betydelse för framtida möjligheter att ha koll på hur havsmiljön runt Sveriges kuster utvecklas.

I tio dagar har Sveriges första exemplar av segeldrönare varit ute till havs. Den har seglat drygt 600 kilometer och främst rört sig i naturreservaten Fladen och Lilla Middelgrund, två viktiga övervintringsplatser för havsfåglar. Datainsamlingen har pågått störningsfritt dygnet runt.

– Just här försöker vi ta reda på hur mycket fisk det finns runt de skyddade områdena. Genom det här ska vi kunna reglera fisket och hitta så bra skyddsåtgärder som möjligt för de här områdena, säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare vid SLU Aqua.

Här fiskas drönare upp ur vattnet. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Segeldrönaren mäter även salthalt och vattentemperatur. Med hjälp av en kamera tar den bilder av sin omgivning. Den rör sig ljudlöst och släpper inte ut någon koldioxid, eftersom den helt och håller drivs av energi från solpaneler.

Farkosten kan vara ute till havs i månader och är byggd för att klarar tuffa förhållanden som stora vågor. Navigationen sköter den automatiskt.

– Vi styr den med hjälp av mobilen. Via satellit skickar vi ut positioner som den sen rör sig mot, berättar Jonas Hentati-Sundberg.

Drönaren sjösattes strax norr om Varberg. Foto: Jonas Hentati-Sundberg

Arbetsmetoden ger forskare nya insikter om livet under ytan och kompletterar undersökningar gjorda med bemannade fartyg.

– Vi får en upplösning i tid och rum som är omöjlig att uppnå med traditionell teknik. Så det har stor betydelse för framtida forskning, säger Jonas Hentati-Sundberg, forskare vid SLU Aqua.

Nu väntar nya äventyr för den lilla segelbåten. I vår blir det Östersjön i två månader. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Efter att den lilla båten plockats upp ur havet skickas den till Lysekil där dess insamlade data analyseras. Förhoppningen är nu att flera sådana här ska åka runt i våra svenska vatten.

– Med en framtida flotta av marina drönare kan vi få detaljkoll på hur ekosystemen mår. Därmed skapas möjligheter för politiker och förvaltare att snabbt och effektivt genomföra åtgärder som bidrar till en hållbar utveckling för havsmiljön, säger Jonas Hentati-Sundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.