I bilden ser du en nyckelpigespindel. Foto: SVT arkiv

Sensationellt spindelfynd i södra Halland

Uppdaterad
Publicerad

Den fridlysta nyckelpigespindeln finns i södra Europa, Nederländerna, Danmark och i Skåne men den har inte setts tidigare i Halland.

Det var en privatperson som rapporterade in Hallandsfyndet till Artdatabanken och när länsstyrelsen inspekterade det angivna området hittades inte mindre än ett 100-tal spindelbon på en södersluttning.  Det är hanen som har den spektakulära teckningen med röd bakkropp och svarta prickar. Honan är helsvart och de är mellan 1-1,5 cm stora. 

En doldis

Men nyckelpigespindlen är en doldis så man ska ha stor tur om man ska se den. De lever merparten av livet nedgrävda i marken och bygger en fångsttunnel med nät på toppen. Insekter som fastnar i nätet dras ner i hålet och konsumeras av spindeln.

Bara cirka två veckor om året, på våren, ger sig hannarna ut för att para sig och kan då skymtas.

Vad sa markägaren om fyndet?

– Han tyckte att det var häftigt och har fått information om vad han ska tänka på så att inte spindelkolonin förstörs av något markarbete, säger Moa Pettersson, entomolog på Länsstyrelsen i Halland till SVT Nyheter Halland.

Hotas av samlare

Eftersom nyckelpigespindeln är eftertraktad av insektssamlare så håller länsstyrelsen det hemligt exakt var spindelkolonin finns.

P4 Halland var först med att rapportera om spindelfyndet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.