Totalt är det 16 sjöar och två vattendrag där kalkningen kommer dras in helt och därmed återförsuras, enligt Länsstyrelsen i Halland. Foto: SVT

Sjöar försuras när länsstyrelsen måste spara

Uppdaterad
Publicerad

Färre sjöar och vattendrag i Halland kommer att kalkas framöver. Orsaken är en kombination av minskade statsbidrag för kalkning samt ökade kostnader för kalkspridningen, enligt länsstyrelsen i Halland.

Det innebär att länsstyrelsen inte kommer att bevilja bidrag till kalkning av sjöar och vattendrag i samma omfattning som tidigare. Totalt är det 16 sjöar och två vattendrag där kalkningen kommer dras in helt.

Enligt länsstyrelsen innebär utebliven kalkning att försurningskänsliga arter minskar och kan försvinna helt från de vatten som återförsuras.

Hallands län är särskilt hårt drabbad av försurning på grund av ett historiskt stort nedfall av försurade ämnen tillsammans med en försurningskänslig berggrund. Länsstyrelsen har tidigare uttryckt oro för vad minskad kalkning kan innebär – se klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Simlångsdalen och in i helikoptern när länsstyrelsen kalkade vattendrag i höstas. Foto: Peter Osterberger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.