I klippet berättar Ulrica Åström som är programansvarig på sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan i Halmstad om det ökade antalet ansökningar. Foto: Johanna Holstein/SVT

Sjuksköterskeprogrammet extra populärt inför hösten

Publicerad

Högskolan i Halmstad slår rekord i antalet ansökningar – totalt har 23 027 personer sökt till olika program och kurser inför hösten. Ett av de populäraste programmen är sjuksköterskeprogrammet där ansökningarna har ökat med 42 procent jämfört med förra året.

Den genomsnittliga ökningen på ansökningar till universitet och högskolor har legat på 13 procent i riket, jämfört med en ökning på 31 procent till Högskolan i Halmstad. Socionomprogrammet som ges för första gången är det program allra flest har sökt till – hela 1 914 personer.

Sjuksköterskeprogrammet är ett av de populäraste programmen vid högskolan och har varit det ett tag. Men i år har man sett ett enormt ökat söktryck.

I klippet berättar Ulrica Åström som är programansvarig på sjuksköterskeprogrammet om det ökade antalet ansökningar.

Här har antalet ansökningar ökat mest:

  • Sjuksköterskeprogrammet i Halmstad har ökat med 42 procent.
  • Socionomprogrammet fick flest antal sökande – nära 2000 personer vill plugga till socionom i Halmstad.
  • IT-forensik och informationssäkerhet hade i år 271 förstahandssökande, en ökning med hela 56 procent jämfört med förra hösten.
  • Det program som ökar allra mest procentuellt är Professionell idrottskarriär och arbetsliv som går från 20 till 38 förstahandsansökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.