Kompisarna Erica Stane och Emilie Gustafsson ska cykla från Veinge till Wien. Foto: privat

Ska cykla från Veinge till Wien på damcykel

Uppdaterad
Publicerad

På söndag ska bästisarna Erica Stane och Emilie Gustafsson cykla från Veinge till Wien. Och de kämpar för en god sak – en insamling till Endometriosföreningen.

– Jag är jättepigg! Det ska bli riktigt kul att få utmana sig och göra något man inte gjort tidigare, säger Erica Stane.

På söndagsmorgonen går startskottet för en cirka 120 mil lång resa som ska ta vännerna Erica Stane och Emilie Gustafsson från Veinge i Laholm till Österrikes huvudstad Wien – på cykel.

Det hela började med ett vad där Emilies Gustafssons bröder – som är bosatta i Wien – slog vad om att det var omöjligt att cykla från Veinge till Wien på en damcykel.

– Emilie frågade om jag ville hänga med och jag sa ja direkt. Jag har alltid varit en friluftsmänniska och gillar utmaningar, men jag ville göra det för en bra sak, säger Erica Stane.

Insamling för sjukdom

Sedan några år tillbaka har Erica Stane haft sjukdomen endometrios, en vanlig sjukdom bland kvinnor som innebär att det bildas livmoderslemhinna på andra ställen än i livmodern och kan leda till inflammationer och smärta.

– Det pratas inte så mycket om sjukdomen och finns inte så mycket forskning, säger Erica Stane.

I samband med att vännerna bestämde sig för att genomföra cykeläventyret kontaktade de endometriosföreningar i Norge och Sverige. Föreningarna hade aldrig varit med om något liknande och startade ett swishkonto.

Alla pengar som samlas in kommer gå direkt till föreningarna.

– Vi hoppas det blir lite pengar som gör att forskningen kan gå framåt, säger Erica Stane.

”Vi har ett jävlar anamma”

På söndag klockan 04.30 kliver vännerna upp på varsin damcykel och sätter kursen mot Wien. Resan beräknas ta mellan tio och tolv dagar och senast den 18 juni måste de vara i mål.

Finns det någon oro inför att ni inte ska klara av resan i tid?

– Nej, både jag och Emilie har ett jävlar anamma. Dessutom så får vi inte mer semester så vi måste klara av det tills dess, skrattar Erica Stane.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.