Skadade djur kan avslöja våld i hemmet

Publicerad

Skadade djur som kommer till veterinären kan ibland avslöja våld i hemmet om djurhälsopersonal har rätt kunskap. Nu anordnar länsstyrelsen i Halland en utbildning så att personalen lättare ska kunna se samband mellan skador på djur och våld i hemmet.

Länsstyrelsen driver i höst ett informationsprojekt om sambandet mellan våld mot djur och våld i nära relationer. Man ser att det finns en kunskapsbrist hos veterinärer och djurhälsopersonal.

– Om man fattar misstanke om att en människa far illa så vet jag inte riktigt hur jag skulle gå vidare med det. Däremot om jag misstänker att ett djur far illa så vet jag vad jag ska göra, genom att anmäla till länsstyrelsen, säger Sandra Björk Bengtsson som är veterinär.

Vad skulle du behöva för att kunna agera även mot människan?

– Det är väl framförallt att upptäcka signaler som jag tänker finns, men som jag inte känner till, säger Sandra Björk Bengtsson.

”Ställ öppna frågor”

Regeringen har ett jämställdhetsmål, att mäns våld mot kvinnor ska upphöra och länsstyrelsen vill vara med och bidra till det. Enligt länsveterinären Viveca Eriksson är det viktigt att djurhälsopersonal Enligt Viveca är det viktigt att djurhälsopersonal, men också att allmänheten vågar fråga när något inte står rätt till.

– Att ställa öppna frågor, man kan utgå från djuret och fråga ägaren vad de tror att detta egentligen beror på? Varför har det blivit så här? Hur går det när ni kommer hem, vad händer då? Lite mer svävande frågor fast ändå måste de svara på hur det är hemma, säger Viveca Eriksson.

I klippet kan du se och höra länsveterinären Viveca Eriksson berätta i vilka sammanhang människor och djur kan utsättas för våld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer