Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Summan kommer aldrig bli noll, men kan vi minska den med någon miljon kan det gå till betydligt roligare saker”, säger Hallandstrafikens utvecklare Peter Lindholm om omfattningen på skadegörelsen. Foto: Anton Johansson/SVT

Skadegörelse på busskurer kostar Hallandstrafiken miljoner

Publicerad

Lite klotter här. Någon sönderslagen busskur där. Årligen polisanmäls flera hundra fall av skadegörelse på busshållplatser i Halland – och problemen är kostsamma att förebygga.

Utformningen av busskurerna är ofta det som kan åtgärdas för att skriva ned siffrorna, men alternativen är begränsade.

– Busskurer i betong vill vi inte ha, det ska kunna gå att se in i kuren. Vi tittar på alternativ med okrossbart glas, men det kräver mer stabila ramar på busskurerna, så det är en kostnadsfråga, säger Peter Lindholm, som är utvecklare för infrastruktur på Hallandstrafiken.

Mängden skadegörelse på busskurerna är i stort sett konstant år för år. Det värsta fallet Peter Lindholm varit med om är 44 krossade busskurer under en natt på en och samma sträcka.

I klippet berättar Peter Lindholm om hur mycket skadegörelsen kostar skattebetalarna årligen – och vad Hallandstrafiken gör för att förebygga problemen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.