Ringhals inför ”skärpt uppmärksamhet” efter det som inträffat i Östersjön. Foto: SVT/Danska försvaret

”Skärpt uppmärksamhet” på Ringhals efter gasläckorna

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftverken Ringhals och Forsmark inför läget ”skärpt uppmärksamhet” till följd av gasläckorna vid Nord Stream 1 och 2. Detta med anledning av att hotbilden mot Sverige har breddats och fördjupats och är såväl militär som civil, enligt Säkerhetspolisen.

– Vi gick upp med det i dag med anledning av omvärldsläget och bland annat det som hänt i Östersjöområdet, säger Karin Swanson, ställföreträdande presschef vid Ringhals, på onsdagen till TT.

Det skärpta uppmärksamhetsläget infördes i våras men togs sedan bort. Men nu har det alltså införts igen. Det innebär en ökad vaksamhet och rapportering av eventuella avviklelser.

Spekulerar inte

Karin Swanson meddelar att beredskapen är god. Men hon vill inte berätta om det skydd man har och vilka åtgärder som vidtas.

Boende i närområdet av kärnkraftverket kommer inte märka av något. Enligt Ringhals presstjänst behöver de inte heller känna någon oro.

 – I övrigt så följer vi händelseutvecklingen. För oss handlar det alltid om att sätta säkerheten främst så för oss är detta en självklarhet. Men vi spekulerar inte i om vem eller vilka som ligger bakom olika handlingar i vår omvärld, säger hon till TT.

I klippet ser du en sammanfattning av gasläckorna i Östersjön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Misstänkt sabotage mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: SVT, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sabotage mot Nord Stream

Mer i ämnet