Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skatteverkets verksamhetsexpert Tobias Wijk, berättar om hur den organiserade brottsligheten använder sig av folkbokföring. Foto: SVT/Sara Burman

Tre frågor till Skatteverket – därför är det så viktigt att utreda folkbokföringsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Om du inte anmäler din nya adress inom en vecka efter att du flyttat kan du göra dig skyldig till folkbokföringsbrott. Men varför är det viktigt att utreda folkbokföringsbrott? Här ser du Skatteverkets expert förklara.

Du ska vara skriven där du bor, alltså där du sover, enligt Skatteverket. Lagen började gälla för fyra år sedan.

I klippet ovan svarar Tobias Wijk, verksamhetschef på Skatteverket, på varför myndigheten tycker det är viktigt att utreda folkbokföringsbrott.

Sedan den 1 juli 1991 ansvarar Skatteverket för folkbokföringen, men så hade det inte alltid sett ut. Under många år var det Svenska kyrkan som skötte det.

Folkbokföringsbrott

För att någon ska kunna dömas för folkbokföringsbrott krävs att följande förutsättningar är uppfyllda.

  • Personen ska ha lämnat en oriktig uppgift till grund för ett beslut om folkbokföring eller underlåtit att fullgöra sin anmälningsskyldighet enligt 25-27 §§ FOL.
  • Personens agerande ska ha inneburit fara i bevishänseende.
  • Personen ska ha begått gärningen med uppsåt.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.