Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skattejurist Pia Blank Thörnroos, ser allvarligt på uppgifter om fusk, se henne svara på tre snabba frågor om hur Skatteverket agerar. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Skatteverket om friskvårdsfusket: Både salong och kund kan begå brott

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s uppgifter om att salonger förfalskar kvitton för kunder som vill fuska med friskvårdsbidraget får Skatteverket att reagera. Myndighetens skattejurist, Pia Blank Thörnroos, menar att det nu kan behövas en skärpt reglering av bidraget för att få bukt med friskvårdsfusket.

Att lura sin arbetsgivare med ett förfalskat friskvårds-kvitto kan handla om bedrägeri, menar Skatteverket. Myndigheten poängterar även att salongen kan göra sig skyldigt till urkundsförfalskning när ett falskt kvitto skrivs ut. Två brott som har fängelse på straffskalan.

– Det är allvarligt, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.

Upp till arbetsgivaren att kontrollera

Det är Skatteverkets uppgift att kontrollera att arbetsgivaren följer reglerna kring friskvårdsbidrag. Men myndigheten utför inga granskningar av friskvårds-kvitton, utan det är upp till arbetsgivaren att kontrollera, menar Pia Blank Thörnroos.

Ett fusk kan dock vara svårt att upptäcka. Därför menar Skatteverket att det nu kan behövas en skärpt reglering kring friskvård.

Hör Skatteverkets skattejurist Pia Blank Thörnroos berätta mer om friskvårdsfusket i klippet.

Så gick granskningen till:

SVT Nyheter tipsades om fenomenet att flera salonger låter kunder ta skönhetsbehandlingar på sitt friskvårdsbidrag.

För att undersöka tipset ringde SVT Nyheters reporter flera salonger runt om i Sverige. I samtalen uppgav vi oss vara en kund som ville boka en skönhetsbehandling, exempelvis manikyr, som inte gäller som friskvård.

Därefter har frågan ställts om salongen erbjuder möjligheten att ändrar informationen på kvittot, till en friskvårdsaktivtet, som exempelvis fotvård. Samtalen spelades samtidigt in.

Totalt har en tredjedel av närmre 50 salonger sagt ja. Många har också bekräftat att de utfört fusket till andra kunder.

Flera av salongerna som sagt nej har berättat att de frekvent får frågan från kunder om att fuska, men att de väljer att säga nej, trots att de riskerar att förlora kunder.

Län där salongerna kontaktas ligger i: Halland, Skåne, Västra Götaland, Stockholms län, Blekinge, Dalarna och Jönköpings län. I samtliga län har fusket erbjudits.

Friskvårdsbidraget

  • Arbetsgivaren bestämmer om personalen ska erbjudas ett friskvårdsbidrag.
  • Hur friskvårdsbidraget får användas bestämmer arbetsgivaren utifrån den praxis och lagstiftning som finns. Alla i personalen ska erbjudas samma villkor.
  • Du får använda friskvårdsbidraget till enklare aktiviteter med inslag av motion eller för behandling som är avstressande eller motverkar ömhet och stelhet. Du kan också använda det till kostrådgivning och rådgivning i samband med rökavvänjning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för att hyra eller köpa utrustning.
  • Du får inte använda friskvårdsbidraget för medlemsavgifter, teorikurser, diplom, hälsovård, sjukvård eller skönhetsvård.
  • Friskvårdsbidraget ska vara av mindre värde. Du kan få maximalt 5 000 kronor per år.
  • För aktiviteter utan inslag av motion, till exempel massage, får aktiviteten kosta maximalt 1 000 kronor per tillfälle för att vara av mindre värde och skattefritt.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.