Annki Sonesson skickade ett vykort från språkresan i England 1981. 35 år senare, i början av november 2016, nådde det föräldrarna på Särö. Foto: Privat

Vykortet kom fram efter 35 år

Uppdaterad
Publicerad

När Bo och Anita Olsson kom hem till Särö från semestern i Spanien förra veckan låg ett eftersänt kuvert i brevlådan. Brevet innehöll ett vykort från deras dotter Annki, postat från hennes vistelse i England – för 35 år sedan.

– Men Gud alltså! Man skulle kunna tro att det var en flaskpost, för sådant kan ju ta tid. Men att ett vykort kommer så sent, det är ju en jätterolig historia, berättar Anita Olsson och skrattar.

Anita Olsson blev minst sagt förvånad när hon och maken Bo läste vykortet.

– Första reaktionen var ju att det måste ha kommit fel. Men sen såg vi ju att det var från vår dotter som ju var på språkresa i England vid den tidpunkten, säger Anita Olsson.

Trodde föräldrarna skämtade

Annki Sonesson trodde först att föräldrarna skojade när de ringde och berättade om vykortet.

– Det är ju helt osannolikt. Jag trodde att de gått igenom gamla saker där hemma, men sedan såg jag ju kuvertet med eftersänd post från Postnord, berättar Annki Sonesson och fortsätter:

– Det var roligt att läsa. Jag var 14 år gammal och på språkresa så det var flera minnen som kom tillbaka när jag läste kortet. Jag skickade det uppenbarligen samma dag som det kungliga bröllopet ägde rum den 29 juli 1981. Jag minns att det var ett stort ståhej kring bröllopet.

”Kanske hamnat bakom något element”

Minns du att du skickade vykortet?

– Nej, jag har inget minne av vykortet, men jag skickade några stycken under veckorna på språkresan. Det roliga är att jag skriver att jag ska ringa till mina föräldrar eftersom man inte vet hur lång tid det tar för kortet att komma fram, säger Annki Sonesson.

Har du försökt reda ut vad som hänt?

– Nej, men jag är otroligt nyfiken på hur det kan ha gått till. Vykortet måste väl ha hamnat i något skrivbord eller bakom något element, så det är ju otroligt kul att någon lagt ner besväret att posta vykortet, säger Annki Sonesson.

Hon hoppas att någon postsorterare läser detta och hör av sig, men ännu har hon inte hört någonting.

– Mitt i allt annat hemskt som sker så kan det vara lite roligt att dela med sig av en sådan här händelse, säger Annki Sonesson.

Postnord: ”Händer då och då”

När SVT Nyheter Halland ringer upp Postnord har nyheten redan nått dem.

– Ja, man undrar ju hur detta kan ha gått till, säger Anne Jiremar, kommunikatör på Postnord och fortsätter:

– Vi kan bara spekulera och gissa vad som hänt. Det mest sannolika är att vykortet delats ut någon gång, men sedan hamnat i någon brevlåda igen. Däremot tror jag inte att vykortet har blivit liggande hos oss i 35 år.

Är det vanligt att sådant händer?

– Nja, det händer då och då, framförallt med vykort, att de dyker upp efter några år. Men i det här fallet vet jag inte vad som hänt. Om det hade varit några månader sent så kanske det hade hamnat längst ner i en postsäck som man inte tömt ordentligt. Men vad som hänt under de här 35 åren har vi ingen aning om, säger Anne Jiremar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.