Foto: TT

Skola förbjöd svenska flaggan – får kritik

Uppdaterad
Publicerad
Justitieombudsmannen riktar nu kritik mot Söndrumsskolan i Halmstad efter att de förbjudit elever att använda svenska flaggan på skolan. JO anser att förbudet innebar en otillåten inskränkning av elevernas yttrandefrihet.

Bakgrunden till förbudet ska ha varit att en elev vid en maskerad målat ansiktet i svenska flaggans färger och burit låtsasvapen, vilket skolledningen uppfattade som stötande. Eleven ska också ha velat spela musik som påminde om stormaktstiden.

Läs mer: Förbjöd svenska flaggan – ville undvika att kränka

Ville undvika att kränka

Händelsen inträffade 2014. Genom att förbjuda användning av flaggan ville skolan undvika att någon blev kränkt eller begick brott som kunde tolkas som hets mot folkgrupp.

Meddelandet om förbudet som lagts ut på skolans interna lärplattform togs bort efter något dygn. Rektorerna backade också snabbt från uttalandet om att svenska flaggan kan upplevas som kränkande eller utgöra hets mot folkgrupp .

Inskränkning av yttrandefrihet

Men skolledningen anmäldes ändå till JO, som nu alltså riktar kritik mot rektorerna. JO anser inte att förbudet var motiverat av ordningsskäl, vilket är den enda anledningen till att en skola kan förbjuda användning av flaggor, märken och symboler.

Rektorerna kritiseras därmed, eftersom förbudet enligt JO innebar en inskränkning av elevernas yttrandefrihet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer