Elis såg fram emot skolfotot och hade valt sina kläder själv. Men när skolfotot kom, såg mamma Veronica inte någon glad kille på bilden. Foto: Skärmdump/Photomic

Skolan anmäler fotohändelsen

Uppdaterad
Publicerad

Sexårige Elis Appelgren hamnade vid sidan av när klassen och pedagogerna skulle fotograferas. Händelsen uppmärksammades av SVT Nyheter Halland under måndagskvällen och nu har skolan som Elis går på agerat och valt att anmäla incidenten till skolförvaltningen.

Måndagens artikel om Elis Appelgren fick stor spridning. Nu berättar rektorn hur skolan agerat i ärendet.

– Det var väldigt olyckligt det som hände och tråkigt att familjen upplevde sig kränkta, säger rektorn och fortsätter:  

– Vi har anmält händelsen till förvaltningsledningen som kränkande handling.

Har agerat korrekt

När SVT Nyheter Halland ringer upp kommunjurist Anders Eriksson berättar han vad som händer när förvaltningsledningen fått in anmälan. 

– Förvaltningsledningen ska nu i första hand se till att skolan nu agerar och reder ut situationen. Om Förvaltningen inte skulle anse att skolan agerar och reder ut situationen så kan förvaltningen begära att Skolinspektionen granskar händelsen. Om SI inte är nöjda kan saken gå vidare till barn- och elevombudsmannen som är den som kan driva ärendet till domstol åt eleven ifråga. 

Elisabeth Svennestål Jonsson som är förvaltningschef på barn- och utbildningsförvaltningen i Varbergs kommun bekräftar att det har fått in en anmälan från skolan. 

– Utifrån händelsen har skolan hanterat situationen korrekt. Vi kommer att informera barn och ungdomsnämndens arbetsutskott om det inträffade på eras nästa möte på måndag. Då beskriver vi hur rektorn har hanterat ärendet. Generellt sett är det så det går till. Om ett ärende skulle anmälas till polisen, är det rektorn som gör en polisanmälan, avslutar Elisabeth Svennestål Jonsson. 

Reda ut vad som hänt 

Skolans rektor berättar för SVT Nyheter Halland att man nu jobbar på att hantera den uppkomna situationen och att man för en dialog med både familjen och skolans pedagoger för att reda ut exakt vad som hänt. 

Hur ser du på dina pedagogers agerande i samband med fotograferingen? 

–  Vad jag vet så agerade dom korrekt, de ifrågasatte flera gånger uppställningen på klassfotografiet. Men sedan ser vi ju inte fotot förrän det är klart, det gör man ju inte, och då var det försent. 

Men pedagogerna avbröt ju inte fotograferingen eller gick och hämtade dig trots att de kände att det inte kändes rätt?  

– Nej, det är riktigt. Men de ifrågasatte upplägget och sade till fotografen att det inte kändes bra. 

De litade på fotografen. När vi såg fotot beslutade vi att ta om klassfotografiet. 

Men då var skadan redan skedd, Elis hade blivit ledsen? 

– Ja, det stämmer. 

Rektorn berättar att skulden i huvudsak läggs på skolfotografen. När SVT Nyheter Halland pratade med fotofirman på måndagskvällen berättade de att fotograferingen kommer att göras om och passade på att be om ursäkt för det inträffade. 

– Vi är jätteledsna för att det har blivit fel, och det är vårt ansvar. Vi har också en fotograf som är väldigt ledsen att det blivit så här. 

Vill gå vidare

Efter incidenten med skolfotograferingen hoppas nu rektorn att skolan kan blicka framåt. 

– Vi försöker lära oss av det som inträffat och fortsätta framåt, avslutar rektorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.