Barn med läsplatta. Foto: TT

Skoldator gick sönder – förälder krävs på tusentals kronor

Uppdaterad
Publicerad

När en gymnasieelevs skoldator gick sönder under sommarlovet gav hon den till skolan som i sin tur skickade den på reparation. När datorn väl lämnades tillbaka till eleven, fyra månader senare, så kom den med en faktura – på 6500 kronor. En kostnad som elevens mamma nu tvingas betala.

SVT Hallandsnytt har tidigare berättat om det paradoxala i att föräldrar kan tvingas betala datorer och läsplattor som gått sönder trots att de många gånger delas ut av just skolan, som ska vara avgiftsfri. Varbergsbon Maria Brander är mamma till en elev på Peder skrivares skola i Varberg och har nu fått en faktura för en dator som fått en fuktskada och gått sönder.

– Jag blev ju väldigt orolig för jag har inte den typen av pengar, jag har inte en buffert för sånt här och eftersom att man inte får lov att förvara datorn i skolan under natten så har jag inget annat val än att ha den här hemma, säger hon.

Tvingas jobba extra

Fakturan som Maria Brander fått ligger på 6500 kronor och hon säger att hon tvingats jobba 30 timmar övertid under julen och nyårshelgen för att klara kostnaden.

När eleverna får en dator eller en läsplatta av skolan så måste en förälder närvara för att skriva på ett papper om att man har ansvaret för den. Maria Brander tycker dock att det är märkligt att hon som förälder tvingas betala en trasig dator som skolan lämnat ut och som dessutom ska lämnas tillbaka till skolan när eleven slutar.

– Samtidigt vill jag att andra föräldrar ska känna till det här för det är höga kostnader som det handlar om, avslutar hon.

SVT har sökt rektor på Peder skrivares skola utan framgång. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer