Allt fler försörjer sig inom skönhetsbranschen som omfattar hudvård, nagelvård och spraytan bland annat. Foto: Johanna Holstein

Skönhetssalonger omsätter miljarder kronor: ”Det finns en i varje gatuhörn”

Publicerad

Svenskarna lägger mer tid, energi och framförallt pengar på sitt utseende – så även i Halland. Det visar statistik som SVT har tagit fram. Skönhetsbranschen sticker iväg i länet och omsätter miljontals kronor och det är främst kvinnor som startar eget inom branschen.

Är du också en av dem som har lagt pengar på att fixa naglar, fransar eller en snygg bränna? Du är i så fall inte ensam. Svenskarnas intresse för skönhet verkar öka och allt fler försörjer sig inom branschen.

En miljardbransch

2017 omsatte skönhetssalonger nära 2,5 miljarder kronor i Sverige, enligt Sveriges Hudterapeuters Riksförbund som har tagit statistik från SCB, statistiska centralbyrån.

Sara Flyckt har startat en egen salong i Kungsbacka – i klippet får du höra vad hon tror att ökningen beror på.

Vad ingår i begreppet skönhetssalonger?

Hudterapeutverksamhet

Skönhetsbehandlingar

Ansiktsbehandlingar

Hårborttagning

Håltagning

Injektionsbehandlingar

Manikyr

Sklerosering av kärl

Stilanalys

Tandsmyckning

Ögonfransförlängning

Skönhetsvård

Make Up

Fotvård/pedikyr (ej medicinsk)

Hårextensions (ej frisering)

Kroppsmålning

Nagelförlängning

Styling

Tandblekning

Tatueringsborttagning med laser (ej medicinsk)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.