Bristerna på Skottorps IFs klubblokal är bland annat slitna duschar, trasiga kakelplattor och smutsiga fönster – men också mögel i källaren. Foto: Britt-Mari Lönn Pålsson/Miljökontoret på Laholms kommun.

Skottorps IF riskerar att lösas upp

Uppdaterad
Publicerad

Skottorps IF i Laholms kommun har fått mögel i sin klubblokal, vilket måste åtgärdas. Problemet är att klubben inte har tillräckligt tjock plånbok för att lösa det. Nu hoppas ordföranden att kommunen kan gå in med finansiella muskler, annars finns risken att den 100-åriga klubben går i graven.

Fotbollsklubben i Skottorp har haft problem i sin lokal under en längre tid tid. Bland annat handlar det om slitna duschar, trasiga kakelplattor och smutsiga fönster. I slutet på april upptäcktes dock ett nytt problem.

– Då var en kvinna från miljökontoret på inspektionsbesök hos oss. Hon var bland annat nere i källaren och dömde ut den helt och hållet på grund av mögel. Det går inte att vara där nere eftersom det luktar illa, säger klubbordföranden Stefan Wendt.

Åtgärdar andra problem

Nyligen fick klubben 70 000 kronor av kommunen som ska läggas på ordningsställande av de brister som påpekats i miljökontorets rapport. En offert har begärts och tanken är att arbetet ska dra igång i höst när fotbollssäsongen är över.

– Vi kommer lägga de pengarna på de övriga problemen i lokalen, vilket de förhoppningsvis täcker, säger Stefan Wendt.

Varför lägger ni inte pengarna på mögelsanering?

– För att det inte skulle räcka. Det skulle kosta ett par hundratusen, svarar Stefan Wendt.

Nyttjanderättsavtal gäller

Han ser det inte heller som klubbens uppgift att sanera, utan snarare kommunen eftersom de äger byggnaden. Det här understryker han i den skrivelse som han nyligen skickade till berörda tjänstenmän.

– Saken är den är att de har ett nyttjanderättsavtal. Det innebär att vi låter dem hyra lokalen fritt men att de själva måste sköta om fastigheterna. Det framgår tydligt i avtalet vem som har vilket ansvar. Klubben ska alltså stå för detta, säger Fredrik Nilsson, chef på strategienheten. 

Stefan Wendt menar dock på att det gått lång tid sedan avtalet skrevs under.

– Det händer mycket på 20 år. Vi är en liten klubb med mycket begränsad ekonomi och har inget eget kapital, säger han.

Ungdomar kan bli utan klubb

Hittills har möglet inte påverkat klubbmedlemmarna i någon större utsträckning. Men det kan bli så att kommunens miljökontor stänger lokalen. Då finns risken, menar Stefan Wendt, att den 100-åriga klubben tvingas lösas upp. Det innebär att cirka 180 ungdomar blir klubblösa.

– Nu pratar vi i långa loppet. Och jag tror inte att det kommer gå så långt, säger han.

Kommunen inväntar nu en åtgärdsplan från Skottorps IF.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer