Aluminiumburkar kan bli dödsfälla för korna. Foto: SVT

Skräp längs vägen dödar kor

Publicerad

Varje år dör tusentals kor av aluminiumburkar som slängs efter vägarna och sedan hamnar i fodret. Nu kan dock en ny teknik från två studenter vid Högskolan i Halmstad bli en lösning på problemet.

Ett lätt sätt att bli av med skräpet på bilresan, är att slänga ut det genom fönstret. Men när lantbrukarnas slåttermaskiner sedan klipper gräset, blir aluminiumburkar och andra föremål till strimlor som riskerar att hamna i djurens foder. Göran Gustafsson, kött- och mjölkbonde längs vältrafikerade väg 154 mellan Falkenberg och Ullared, har fått avliva många djur som drabbas av det som kallas för vasst.

– De blir sönderskurna i magen på grund av det vassa. I värsta fall leder det till döden, säger Göran Gustafsson.

Forskare har lösning

Lantbrukarnas riksförbund uppskattar att omkring 2 000 nötdjur dör årligen på grund av vasst. En hjälp mot problemet kan dock vara på gång. Anders Hedborg och Robin Sandberg, nyutexaminerade ingenjörsstudenter från Högskolan i Halmstad, har under studietiden forskat på en sensorteknik som ska kunna upptäcka skräpet i tid.

– Vi söker av ett område framför traktorn, och utrustningen skickar en varning till beflintlig utrustning, som säger att man ska undvika kollision. Vi kvalitetssäkrar både lantbrukarna, djuren och fodret. Så det höjer helt enkelt säkerheten, säger Anders Hedborg.

Utvecklingen av sensortekniken, som sker tillsammans med statens lantbruksuniversitet, tänker Anders Hedborg och Robin Sandberg att fortsätta med och letar just nu företag att samarbeta med.

– Under hösten ska vi försöka identifiera vilka vägar vi ska gå. Tidigast nästa år kommer vi att testa med prototyper, säger Anders Hedborg.

Bonden har ett till förslag

Göran Gustafsson välkomnar ny teknik som kan förhindra att skräp hamnar i djurfodret, men han har också ett annat förslag som skulle lösa problemet.

– Det vore bättre att vi inte får några burkar i våra grödor. Jag vore väldigt tacksam för det, säger Göran Gustafsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer